Linuxmiljø

Annonse


Linux-feberen stiger

Linuxmiljø

Linux 2.2.0 er versjonen som skal gi Linux endelig aksept i næringslivet, ifølge internasjonale forståsegpåere.

Trenger mer
Riktignok er det kun snakk om systemets kjerne (kernel) som endres og det er nødvendig med en rekke ekstra programmer og funksjoner for at Linux skal gjøre alt det man i dag venter seg av et moderne operativsystem.

Uansett blir det enklere å utnytte systemer med flere prosessorer og samarbeidende harddiskløsninger (Raid-løsninger). Det skal også bli enklere å sette opp brannmurer for å beskyttet brukernes IT-løsninger mot inntrengere. Alt dette er nødvendig hvis Linux skal kunne brukes til det amerikanerne ynder å kalle ”forretningskritiske løsninger”.

Annonse


Først de frelste
I første omgang er imidlertid Linux 2.2.0 mer interessant for de Linux-frelste, enn for de mange næringslivsbrukerne som er dukket opp det siste året. Grunnen er at de to fremste Linux-leverandørene, Red Hat og Caldera, ikke tar sjansen på å distribuere den nye versjonen før den er grundig testet i forhold til all den andre programvaren som følger med når Linux leveres på CD-ROM. Derfor vil det ta noen måneder før Red Hat Linux og Caldera Linux foreligger i versjon 2.2.0.

Hissige brukere
I USA fortelles det imidlertid at Linux-miljøene øyeblikkelig begynte nedlasting av tusenvis av kopier av det nye systemet da Linus Torvalds ga endelig beskjed om at alt var OK.

Egentlig begynte nedlastingen et par dager før Torvalds ga sitt endelige ja, siden han i en e-post til Linux-miljøene ga beskjed om at det egentlig var bare snakk om en siste endring som ville gjøre versjonen 2.2.0-pre9 til 2.2.0-final i løpet av kompileringsprosessen.

– Ta vekk ”-final” fra Makefile, og det er hele prosessen. Hvis du finner noe latterlig idiotisk som jeg gjorde, ta det tid til å fortelle det til meg slik at vi kan le av det sammen, sa Torvalds i meldingen.

Torvalds rår
Det er nettopp den unike posisjonen Linus Torvalds har som gjør Linux til et helt spesielt fenomen i databransjen. Det var finske Torvalds som i sin tid utviklet den første versjonen av Linux, og som deretter gjorde den fritt tilgjengelig på Internett.

I første omgang var det snakk om en Intel-versjon av Unix for en prosessor, men nå får man også støtte for multiprosessering og for alternative prosessorer som Suns Sparc64, Compaqs (Digitals) Alpha og Motorola/IBMs PowerPC.

Godt spredt
I dag finnes det tusenvis av programmere verden rundt som jobber med Linux på ett eller annet nivå; men det er fremdeles Torvalds som har siste ord når det gjelder å fortelle alle om hva som er offisiell Linux, og hva som ikke er det.