Annonse


Tysk gratis lokalttakst

Til tross for deregulering i den europeiske telesektoren, har ikke forbrukerne oppnådd alle fordelene ved fri konkurranse. Spesielt på lokaltelefoni har konkurransen vært slapp.

Trendsetter?
Tysklands nest største langdistanse operatør, MobilCom AG, planlegger i følge nyhetstjenesten TotalTelecom kun å ta et fast beløp for lokaltelefoni.

Hvis selskapet offentliggjør tilbudet, er det ventet at flere blir tvunget til å følge etter.

Kobber til besvær
En av grunnene til at lokaltakst ikke har blitt billigere, skyldes manglende konkurranse på “den siste meteren med kobber” fram til husstandene. De statseide telekjempene har med nebb og klør forsvart disse linjene. Dette har forsinket telekonkurransen.

Dette har igjen før til krav om alternative aksessformer til kobberlinjene – eller aksessnettet. I Sverige har Tele 2 lykkes med radioaksess og dekker 70 prosent av bedriftsmarkedet i Stockholm og Gøteborg.

Men privatbrukere må nok ennå smøre seg med tålmodighet. På sikt kommer også andre aktører inn som ElTele, som har ambisjoner om å levere både strøm- og teletjenester via stikkontakten.

Datasurfernes paradis
Flere analytikere mener at lavere tellerskrittkostnader for modembrukere har vært mye av grunnen til at USAs ligger foran Europa i bruk av Internett.

En gjennomsnittlig lokal telefonsamtale er cirka fem ganger kortere enn en dataoppringing via telefonmodem. Hvis lokaltakstene slippes, kan det fort bli lange og rimelige netter foran dataskjermen også for oss europeere.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse