Deskill

Annonse


Huskontroll mot pirater

Deskill

Den høye andelen ulovlig programvare fører til at den norske programvarebransjen taper svimlende 730 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Til amerikansk nivå
Men bransjen er ikke de eneste som taper penger. Med redusert piratvirksomhet kunne bransjen skape 6000 nye arbeidsplasser og bidra med nesten seks milliarder skattekroner til det offentlige i år 2001.

Dette er hvis man fikk redusert piratvirksomheten fra 46 til 27 prosent, som er piratvirksomhetens andel av markedet i USA.

Annonse


Storslått kampanje
Dette er tall som er utarbeidet av Business Software Alliance (BSA) og danner utgangspunktet for den kampanjen de nå setter i gang for å gå til frontalangrep på alt som smaker av piratkopiert programvare.

Og de slår hardt til: Kommuner som ikke har orden på sine lisenspapirer kan vente seg rettslig forfølgelse og erstatningskrav. Husundersøkelser hos privatpersoner kan bli aktuelt allerede neste år.

Kongsberg Kommune kreves for 150.000 kroner for ulovlig bruk av Microsofts programvare, og Vestvågøy kommune i Lofoten stevnes for 440.000 kroner.

Kjenner ikke egne regler
Det er Microsoft som er mest utsatt for piratkopiering. For regnskapsåret 1997/98 omsatte selskapet programmer for 710 millioner kroner, men hevder selv at omsetningen ville ha ligget over en milliard dersom man hadde fått bukt med piratvirksomheten.

Så spørs det om bransjen klarer å skape lisensregler som er så klare og greie at brukerne makter å overholde dem.

– Mange i Microsoft kan ikke sine egne regler en gang, sier lisensrevisor Stein Morten Mortensen til Dagens Næringsliv.