Annonse


Telia skal bli kabelkonger

I september besluttet Telia å investere 600 millioner i en sjøkabel over Atlanteren. På fredag besluttet styret å investere ytterligere 545 millioner svensker kroner på nye prosjekt.

Vikingenes ring
– Telia tar nå ytterligere ett skritt mot å bli en stor europeisk grossist overfor teleoperatører og Internett-leverandører i hela Vest-Europa, heter det i en melding fra Telia.

– Beslutningen innebærer at Telia knytter sammen tidligere investeringer i kabler i Europa til det som kan bli en ring – The Viking Ring. Sammenlagt blir det investert drøyt en milliard i europakabler, heter det videre.

Skal konkurrere
– Markedet for transmisjon i Europa er svært stort og det vokser sterkt. Denne konkurransen skal Telia delta i. Vi har gedigne kunnskaper på området og har mange års erfaring som grossister innen transmisjon, sier Marianne Nivert, som har ansvaret for markedsområdet nett i Telia.

Annonse


Markedet er verdt 1000 milliarder i året, hevder den svenske avisen Dagens IT.

Konferanser krever
Det er ikke bare Internett som krever større båndbredde. Telia mener at intern og ekstern bedriftskommunikasjon vil kreve stadig mer. Data- og videokonferanser er et marked som man regner med betydelig vekst, og det krever stor kapasitet.

Bruker gamle kanaler
Telia legger for tiden en sjøkabel fra Oslo til England, som går over Ekofisk i Nordsjøen. Selskapet har tidligere besluttet å legge ny kabel mellom Oslo og Stockholm, og på strekningen Stockholm – København – Hamburg.

Mellom London og Paris vil en enten legge sjøkabel, eller legge kabelen i Eurotunnelen under den engelske kanal. Mellom Paris og Frankfurt har en planer om å legge kablene langs gamle kanaler på den største delen av strekningen.