Apple G3

Annonse


Apple PowerBook G3

Apple G3

Apple-maskinen hviler i et stilig, mattsvart kabinett med innfelt Apple-logo og avrundede kanter. Maskinen er innsvinget i sidene og lett å bære. PowerBooken er litt bredere enn et A4-ark, men 26,5 cm dyp og 5,5 cm tykk. Vekten er 3,9 kg med strømforsyning.

Som en drøm
Det første som imponerer, er den lyse, krystallklare 14,1-tommers TFT-skjermen med 1.024 x 768 punkters oppløsning med 24-bit farger. Det overgår de fleste! Fordi den kan gjengi høyoppløsningsbilder i fotorealistiske farger, egner PowerBook seg bedre til bildebehandling enn Intel-maskinene.

Det kullsvarte tastaturet er en drøm å bruke. Pekeplaten fungerer utmerket, og du kan enten klikke på den store museknappen under platen, eller direkte på platen. I forkant av tastaturet sitter av/på-knappen sammen med knapper for volumkontroll, lysstyrke og kontrast.

Annonse


Kan ikke dokke
Testmaskinen inneholdt en 266 MHz PowerPC G3 Risc-prosessor med 1 MB cache, 64 MB minne, 4 GB harddisk, 20x CD-ROM-stasjon, ATI 3D RAGE LT-3D grafikkort med 4 MB minne, lydkort med stereohøyttalere (utmerket lyd), mikrofon og ekstern volumkontroll. Diskettstasjon er ekstrautstyr.

Maskinen har innebygd 56 Kbits modem og 10Base-T Ethernet-kort. PCMICIA-kortplassene (to Type I eller II, eller en Type III med CardBus) er ledig for andre ting. Maskinen kan ikke tilkoples dokkingstasjon.

Tungvint reboot
Bak på maskinen finner vi utganger for infrarød overføring, Ethernet, SCSI og S-video ut og andre Mac-porter. PowerBook mangler USB-port. Brønnene (hot swap) på hver side av maskinen, inneholder CD-ROM og batteri, som eventuelt kan byttes med diskettstasjon, DVD-stasjon eller ekstrabatteri.

Det er ingen reset-knapp. Hvis maskinen henger seg, må du må trekke ut kontakten. G3-prosessoren har dobbelt så stor cache, og raskere systembuss enn Pentium II. I likhet med andre Mac-er, brukte testmaskinen tre ganger så lang tid på å boote, som en 266 MHz Pentium II.

Kunne ikke testes
Apple påstår at 250 MHz PowerBook G3 har høyere ytelse enn en stasjonær PC med Intel 300 MHz Pentium II. Ytelsestesten kjører kun på Intel PC-er. Derfor må vi henvise til amerikanske PC Magazine som har testet maskinen.

PC Magazine sammenliknet en 250 MHz PowerBook G3 med en stasjonær 300 MHz Pentium II (som har høyere ytelse enn en mobil 300 MHz Pentium II-prosessor). Testen viste at PowerBook med forskjellige minne-innstillinger kjørte Photoshop 4.0.1 raskere enn 300 MHz PII, men at Excel og Word (Office 98 for Mac) bare kjørte halvparten så raskt.

Samme konklusjoner
En test i PC Week trakk tilsvarende konklusjoner. PowerBook G3 fungerer altså best med grafikkprogrammer som er optimalisert for Risc-prosessor.

Batterilevetiden er om lag 3 timer. Maskinen leveres med det meget brukervennlige operativsystemet Mac OS 8.1, faksprogram og adresse-/kalenderprogram.

Populær toppmodell
Powerbook G3 266 MHz er en meget velkonstruert og velutstyrt mobil-PC som Mac-brukerne forlengst har omfavnet. Prosessoren og den fremragende skjermen fungerer meget bra med grafikkprogrammer, men maskinen sakker akterut når den kjører vanlige kontorprogrammer.

+

 • Fremragende skjerm og tastatur
 • Høy ytelse innen grafikkprogrammer
 • Innebygd modem og nettverkskort
 • Stor og tung
 • Treg på kontorprogrammer
 • Mangler diskettstasjon
 • Kategorier Poeng
  Pris: 2
  Portabilitet: 2,5
  Ergonomi: 6
  Ytelse: 0
  Utstyr: 6
  Nettverk/komm: 5
  Batterilevetid: 0
  Reisevekt: 3,9 kg
  Ytelsestest: Ikke testet
  Batteritest: Ikke testet (anslått 3 t)
  Pris (eks.mva): 32.000