Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens minste 1 GB harddisk

OSLO: Ved månedsskiftet begynner det skotske firmaet Calluna Technology å levere en 1GB harddisk på et PCMCIA-kort. I det 1 cm tykke, mikroskopiske underverket spinner to 1,8-tommers plater med flere tusen omdreininger per sekund.

Calluna har lenge levert PCMCIA-harddisker, men man slet i begynnelsen med kapasiteten. Heldigvis har denne økt fra 170 MB i begynnelse til dagens kort som kan lagre 1 hel Giga Byte. Etter at flere av konkurrentene har lagt inn årene, er det nå bare Calluna og IBM som lager slike mikroskopiske harddisker.

I mobiltelefonen?
Callunacard er et Type III PCMCIA-kort, som koster drøye 5000 kroner i USA. Det er i første rekke beregnet på bærbare PC-er, men også digitale kameraer, mobiltelefoner og lomme-PC er aktuelle bruksområder for den vesle harddisken.

IBMs Microdrive er derimot laget for CompactFlash Type II-formatet. Microdrive er på størrelse med en fyrstikkeske og bare halvparten så tykk. Kapasiteten er kun 340 MB, og vil være leveringsklar til sommeren.

Santech har vært norsk forhandler av kortene.