Annonse


Netscape som provokatør

Nå sier Microsoft at møtet var arrangert av Netscape og departementet i samarbeid, for å provosere frem en en rettssak.

Mandag fortsatte rettssaken i Washington, en rettssak som i følge planene skal finne sted fra mandag til torsdag i enda seks uker fremover.

Uskyldig i klemma?
For fjerde dag var Netscape-sjef James Barksdale i vitneboksen, og også denne dagen var Microsofts advokat John Warden opptatt av å få frem hvordan Microsoft uforskyldt hadde havnet i klemma i forholdet til Netscape. Denne gang var det et brev fra Justisdepartmentet til Netscape som ga Warden et angrepspunkt.

Planlagt provokasjon?
Dette brevet ble sendt til Netscape 22. juni 1995, dagen etter det berømte møtet, og det handlet om Netscapes forhold til Microsoft.

– Møtet dagen før var planlagt for å skaffe Netscape skriftlige møtereferanter som kunne brukes mot Microsoft. Vi var altså utsatt for en provokasjon som i neste omgang første til rettssaken vi nå er midt oppe i, sa Warden.

Urettferdig lenke
Emnet i brevt var egentlig noe helt annet, nemlig en klage fra American Online fordi Microsoft hadde planlagt å inkludere en direkte link fra Windows 95-skrivebordet til Microsoft Network ved lanseringen av Win 95 to måneder senere.

AOL mente at dette var en unfair måte å utnytte Microsofts operativsystem-monopol på. Og saken ble avgjort et par måneder senere, da Microsoft gikk med på å inkludere en direkte-link til AOL i Win 95. Men dette skjedde først etter at AOL hadde gått med på å inkludere Microsofts Internet Explorer til sine mange millioner medlemmer.

Akkurat denne avtalen vil bli et viktig punkt når David M. Colburn fra AOL skal i vitneboksen senere denne uken.

Svarbrevet
Men Microsofts advokater mener fremdeles at denne første kontakten mellom Netscape og Justisdepartementet er et godt poeng, juridisk sett, siden svaret fra Netscapes advokater ikke handlet om forholdet til AOL, men om møtet 21. juni.

I det fire sider lange brevet skrev advokatene at Microsoft på møttet hadde gjort det klart at Netscape ikke ville få nødvendig, teknisk informasjon så sant Microsoft ikke får “eierinteresser i Netscape, en plass i Netscapes styre og også på andre måter får kontrollere Netscapes muligheter til å konkurrere med Microsoft.”

Krever sanksjoner
Dette, og andre utsagn i brevet har nå fått Microsoft til å be retten om å sanksjonere mot departementet. “Dette brevet, som først nå blitt kjent, viser helt klart at møtet 21. juni 1995 var ‘a set up’, organisert av Netscapes advokater”, sier Microsoft.

Med andre ord: Det er Microsoft som er offeret…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse