Annonse


Dårlig jobb = dårlig lønn

Det er første gang et så stort selskap som Ericsson tester en lønnsmodell som dette, skal vi tro Dagens Industri. Liknende lønnssystemer har så langt bare vært brukt i mindre, nystartede IT-bedrifter.

Du avgjør selv
Si at du jobber for Ericsson og tjener 20.000 kroner i måneden. Så vil Ericsson gi deg 18.000 i fast lønn, mens de resterende 2.000 er “flytende”. Gjør du en dårlig jobb, blir lønnen på 18.000. Gjør du en normal jobb, får du derimot et tillegg på 2000 kroner – og oppnår “vanlig lønn”. Men hvis du når ganske høye mål, kan du plusse på ytterligere 4.000 kroner, og dermed kan du dra inn 24.000 kroner.

Grupperer ansatte
De Ericsson-ansatte skal etter planen deles inn i tre bonusgrupper. Opptil 400 nøkkelpersoner skal få muligheten til å tjene 50 prosent mer enn de har i dag. Men samtidig risikerer de å tape så mye som 25 prosent dersom prestasjonen deres er dårligere enn budsjettert.

For 10.000 andre sjefer og nøkkelpersoner blir det mulig å øke inntekten med 30 prosent og i tillegg “tape” 15 prosent. Og for de aller fleste er det dette tilbudet som gjelder: De kan dra inn 20 prosent ekstra ved god innsats, og miste 10 prosent om de ikke når målene sine.

Fange talenter?
Det nye lønnssystemet er ennå ikke helt fastspikret, men Ericssons sjef for bonus- og pensjonsordninger mener ideen er god.

– Med dette systemet kjemper vi om å få tak i de beste topptalentene, sier Lars Härenstam til Dagens Industri.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse