Annonse


Kjøp bøker uten papir

David Gettman og medeieren Christopher McCann i Online Originals var lei av kommersialiseringen i internasjonal forlagsdrift, og startet selskapet i 1997 som en reaksjon på trender i internasjonal forlagsvirksomhet. De har siden den gang publisert hele 32 papirløse titler, både skjønnlitteratur og faglitteratur.

Motvekt
– En forlagspolitikk med oppkjøp og krav til inntjening skaper ikke noe rom for litterær kvalitet, språklig eksperimentering eller dristig tematikk, og det blir nærmest umulig for ukjente forfattere å få utgitt noe, sier Gettman på telefon fra Bordeaux.

Online Originals forsøker å være et lite, men selvstendig, forlag som gir leseglade, litteraturelskende mennesker over hele verden en mulighet til å skaffe seg kvalitativt god litteratur til en billig penge.

Rimelig på nett
Og billig er det. Hver utgivelse koster sju dollar eller rundt femti kroner. Forfatteren får hele femti prosent royalty av salgssummen. Om ikke annet, gir Online Originals forfatterne sine gode vilkår!

Annonse
All distribusjon foregår via Internett. På forlagets hjemmeside kan du bla deg gjennom katalogen, hente ut prøver på hver utgivelse og bestille det du måtte ønske. Betaling skjer via kredittkort og boka kommer hjem til deg på e-post. Hele transaksjonen tar under en dag.

Det frie ord
Så langt har forlaget vært en suksess. Internett ble ikke litteraturens bane, tvert i mot kan det se ut som om Internett er det skrevne ords fremtid! Bestillingene strømmer inn fra hele verden.

– Det gir ikke stor profitt, foreløpig, innrømmer Gettman, men vi dekker utgiftene til utstyr og lønn til noen medarbeidere.

Mange språk
Bøkene utgis på engelsk og fransk, men Gettman understreker at Online Originals tar mål av seg til å bli et europeisk forlag, med utgivelser på flere europeiske språk.

Han tror forlaget vil komme med sin første tyskspråklige utgivelse i nærmeste fremtid. Forlaget mangler heller ikke tilbud om nye utgivelser, de får inn mellom fem og ti manuskripter per dag!

Høy kvalitet
En av utgivelsene – Patricia le Roys The Angels of Russia — er til vurdering for den høythengende Booker Prisen for engelskspråklig litteratur. – Det var en kamp, forteller Gettman.

– Komiteen hevdet at dette ikke var noen bok, men vårt svar var et spørsmål om Booker prisen ble gitt for trykkerikunst eller skrivekunst. Siden hverken de eller vi var i tvil om hva svaret ville bli, måtte komiteen også godkjenne vår utgivelse. Kontroversen skaffet oss mye mediaoppmerksomhet.

Pris i november
Nominasjonslisten over kandidatene til Bookerprisen offentliggjøres i begynnelsen av oktober. Prisen deles ut omtrent en måned senere.

Er du interessert i noen av utgivelsene trenger du programmet Adobe Acrobat Reader. Denne kan hentes fra Adobes hjemmesider.

Ny datamaskin
Synes du det er noe herk å lese skjønnlitteratur på skjerm, kan du ta en utskrift, men det beste er kanskje å skaffe seg en liten computer, en såkalt 3-Com, som du kan ta med deg over alt og lese boka ved hjelp av den.

Da kan du også kose deg med papirløs skjønnlitteratur foran peisen, på hytta, på toget, flyet, stranda…

3-Com demonstreres på Online Originals hjemmesider.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse