Hopp til navigasjon Hopp til innhold

HP tjener godt på lav skatt

OSLO: Mandag åpnet Hewlett Packard (HP) sitt nye hovedkvarter for finansielle tjenester i Dublin. Det er i første rekke de gunstige skattereglene som lokker HP til den grønne øya. Hvordan kan Norge matche dette?

– Vi er meget fornøyd med skattesatsen, sier Hanif Jamal, sjef for Hewlett Packard International Bank (HPIB) til nyhetstjenesten Reuters.

Meget lav skatt
Bedrifter som etablerer seg i visse deler av Irland betaler, i likhet med irske produksjonsbedrifter, bare 10 prosent skatt.

På kontinentet blir internasjonale storkonserner beskattet med opptil 35 prosent.

Irlands fortrinn
EU har protestert mot de irske skattereglene, men irene har holdt på sitt og garantert skattesatsen frem til 2005. Etter det blir den økt til 12,5 prosent.

Det var imidlertid ikke bare skatten som fikk HPIB til å velge Irland: – medlem av EU, ung og velutdannet arbeidskraft, samt et godt rykte for sin IT- og finanssektor var også attraktivt, sier Jamal.

Norske politikere
Irland hadde i 1987 om lag 670 utenlandske produksjonsbedrifter med totalt 62.000 medarbeidere. Nå har Irland 1.050 slike bedrifter med til sammen 98.000 ansatte.

Norske politikere som vil gjøre Fornebu mer attraktivt for utenlandske etableringer, utviser for tiden stor interesse for Irland. Men uten medlemskap i EU og et lavere skattenivå, kan Norge vanskelig hamle opp med den grønne øya i vest.

30 milliarder kroner
HP har ambisiøse vekstplaner og vil bruke Dublin som et brohode for å ekspandere både innen EU og land utenfor EU, som Polen og Tsjekkia.

HPIB finansierer IT-utstyr for 30 milliarder kroner i 50 land, og er verdens femte største virksomhet på dette området.