Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tenkepause for Telia

OSLO: Telia Norge revurderer nå sine forretningsplaner i Norge. Først og fremst gjelder dette satsingen på privatkunder for fast-telefoni, men også den planlagte to milliarder kroners utbyggingen av et nytt mobiltelefonnett ligger under lupen.

Formoe, Bjørn
– I forbindelse med at vi stoppet satsingen på privatmarkedet for fast-telefoni i Norge inntil videre, har jeg tidligere uttalt at vi i Telia Norge har satt i gang en revurdering av forretningsplanene våre. Dette er noe jeg har satt i gang, og er ikke dirigert fra Sverige, sier adm. direktør Bjørn Formo i Telia til internettavisa Telecom.

Utsetter mobil
– Alle tidligere vedtak om utbygging står fortsatt ved lag, selv om en konsekvens er at et mobilnett ikke kan være i drift før høsten 1999 og ikke, som tidligere planlagt, i andre kvartal 1999, sier Formo.

Telia-sjefen planlegger å være ferdig med revurderingen av forretningsplanene i slutten av august eller begynnelsen av september i år.

Nordisk vurdering
– Vi legger konsesjonsbetingelsene til grunn hele tiden. Telia har behov for et mobilnett for å kunne være en mobiloperatør i Norge, og motivet er helt klart å tjene penger på mobiltelefoni isolert sett. Likevel er det klart at Telia med et felles fast- og mobilnett i Norden vil kunne lage produkter og få synergier som andre operatører ikke kan, sier Telia-direktøren.

Kan ikke la være?
Et annet poeng for Formo er at det vil være lettere å få lov til å konkurrere om mobilkunder ved framtidige mobil-teknologiers inntreden på markedet om Telia er en fungerende mobiloperatør. Da tenker vi spesielt på forsøkene på å etablere en verdensstandard for mobiltelefoni som nå nærmer seg sluttfasen. Ideen er at denne standarden skal ta over for dagens mange ulike standarder en gang i relativt nær framtid.

Utbyggingskontrakten
Formo har tidligere uttalt til avisen Telecom Revy at avgjørelsen om utbygging av mobilnettet ikke skal være avhengig av datoer, og at Telia først ville være trygg på at de har et godt konsept. På det tidspunktet – tidlig i juni – mente han imidlertid fortsatt at nettet kunne være i drift i andre kvartal. I kampen om utbyggingskontrakten står det fortsatt mellom Nokia og Ericsson.

Samarbeid?
Telia Norge samarbeider i en viss grad med de to andre norske mobiloperatørene NetCom og Telenor Mobil. Blant annet av miljøhensyn er det aktuelt å benytte en del felles installasjoner for å sette opp basestasjoner.

– I den grad det er praktisk mulig samarbeider vi, men det vil ikke skje overalt, sier Formo.

Stikkord: Mobil