Alle vign (rett vers)

Annonse


Kortpustet råtass

Alle vign (rett vers)Størrelsen på mobil-PCene varierer lite. De fleste okkuperer areal som et A4-ark. Men livvidden varierer mye. Både den tykkeste og tynneste testmaskinen kom fra IBM. ThinkPad 380 er 6,4 cm tykk, mens ThinkPad 560 er 3,5 cm tynn. Digital Ultra 2000 er også sylslank med sine 3,8 cm.
Reisevekten (inklusive strømforsyning) varierer også mye. Mens ThinkPad 560 bare veier 2,4 kg, kommer råtassen Armada 7800 opp i hele 4,2 kg. De andre ligger mellom 3,2 og 3,8 kg.
Vi har foreløpig ikke testet ultrakompakte HP OmniBook Sojourn (1,4 kg, 1,8 cm tykk), eller Toshiba Libretto (900 gram, 3,5 cm i A5-størrelse).
Armada 7800 og 1592 har integrert strømforsyning. De andre bruker eksterne kabler med strømadaptre på 0,3-0,5 kg som er lette å glemme igjen på hotellrommet.

Kondismaskinene
Vi har målt mobil-PCenes kondisjon i praktisk bruk med TR-batteritest. De nye kraftmaskinene med Pentium II slukte strøm. Armada 7800 og Dell Latitude utåndet etter to timer, mens den kortpustede Digital VP767 holdt det gående tyve minutter lenger.
Lettvekteren Digital Ultra 2000 var like utholdene som Grete Waitz, og brøt målstreken etter 4 timer og 18 minutter. Lettvekteren IBM ThinkPad 560 hadde også fremragende kondisjon. Den stanset etter tre og en halv time, det samme som den større og tyngre Digital VP717.

Ja takk, begge deler!
Alle testmaskinene bruker Li-Ion-batterier. Kondisjonen kan forlenges ved å sette inn to batterier i maskinen, eller ved å ha et ekstra i vesken (hvis du selv har kondisjon til det).
Hvis du ofte reiser og jobber, kan ingen mobil-PC slå lettvekterne Digital Ultra 2000 og IBM ThinkPad 560.
Jo mindre du reiser, jo mindre viktig er batterilevetiden. Det finnes alltid en strømkontakt i nærheten.
Hvis du bare skal flytte mobil-PCen mellom kontoret og hjemmet, spiller vekten mindre rolle. Det er jo bare å legge maskinen i bilen.

Supertaster, pekepinner og -plater
Tre ting får oss til å grøsse, når vi tenker på vår første mobil-PC: Skjermen, tastaturet og styrekula. Noen maskiner minner fortsatt om gamle dager, men de fleste mobil-PCene er komfortable å bruke uten ekstern skjerm, tastatur og mus.
Styrekulene er nesten avgått ved døden, og blitt erstattet av pekepinner og pekeplater. Styrepinnene stikker opp midt i tastaturet, mens de smarte pekeplatene flytter markøren når du fører pekefingeren over dem. Museknappene sitter på håndleddstøtten. Brukerne strides om hva som er best. Vi foretrekker pekeplate, men mus er fortsatt best!

Annonse


Supertaster og gummitaster
IBM ThinkPad-tastaturene var best. De har litt avstand mellom de konkave tastene, slik at fingrene ikke bommer, og piltastene er skilt fra de øvrige tastene. Dårlige tastaturer likner rutenett med flate taster tett i tett.
Tastefølelsen på IBM ThinkPad er nesten som et vanlig tastatur, mens Armada 7380 kan beskrives som “plastikk”, og Digital Ultra 2000 som “gummi”.

Musepeker-jakten
Åtte av testmaskinene har strålende lyse, aktive TFT-skjermer som kan prestere praktfulle presentasjoner. De kan til og med brukes på terrassen, så lenge du sitter i skyggen. Slanke Ultra 2000 har en diger 14,1-tommers skjerm, mens de tre P II-maskinene nøyer seg med 13,2 tommer, og de øvrige med 12,1.
ThinkPad 380 leveres med passiv FRSTN-skjerm, mens Toshiba Satellite har “gammeldags” passiv DSTN-skjerm. Den siste inviterte til hyppig mus-og-katt-jakt på musepekeren som stadig forsvant. Vi er for gammel til den slags! Toshiba-maskinen fås også med TFT-skjerm, men det koster 6600 kr mer. Kvaliteten på FRSTN-skjermen på ThinkPad 380 er derimot nesten på høyde med TFT, men mye billigere.
Mobil-PCene kan tilkoples ekstern skjerm, mus og tastatur direkte, eller via dokkingstasjon og portreplikator. Hvis du ofte bruker maskinen på reise, må ergonomien fungere uten tilkoplinger.

Annonse