Annonse


Fornebu i IT-tåka

Mandag kveld startet Stortinget å debattere hvordan norsk IT-kompetansen skal utvikles i åra framover. Debatten over stortingsmeldingen om ”IT-kompetanse i et regionalt perspektiv” varte i over fire timer før Løvebakken samlet seg til votering – like etter midnatt. Spørsmålet om et kunnskapssenter på Fornebu dominerte fullstendig. Men hva vedtok de egentlig?

Rom for Sponheim
Et ting er i hvert fall sikkert: Næringsminister Lars Sponheim har fått det spillerommet han ønsket seg i forhold til IT Fornebu – og mer til.

Høyres representant i Næringskomiteen, Ansgar Gabrielsen, påpekte nettopp dette i debatten. Venstres Leif Helge Kongshaug bekreftet da også at det var ”nødvendig med ”handlingsrom” for å kunne vurdere flere løsninger. I følge Kongshaug var det bare ”godt politisk håndverk”.

Ville føre
Saksordfører Torstein A. Rudihagen (A) mente komiteen hadde strammet opp og lagt føringer på statsrådens videre arbeid. Gabrielsen (H) hevdet regjeringen kunne tolke det som de selv ville.

Annonse


Sponheim tok seg forbehold om både innhold på og tidsplaner for et kunnskapssenter på Fornebu. Hjalp det egentlig da at statsråden under debatten prøvde å forsikre Stortinget om at han ville holde ”et høyt”, men ”realistisk”, tempo?

Næringsministeren har ved flere anledninger blitt tvunget av det politiske flertall til å ha en stadig mer bevisst og aktiv holdning i forhold til IT Fornebus planer. Men nattas debatt kan gi retorikeren og ordsjongløren Sponheim muligheter til å kverulere videre, med muligheter for å utsette saken ytterligere.

Ullent
Komitemerknadene skal i bunn og grunn legge føringer på hvordan en stortingsmelding følges opp – med mindre man fatter konkrete vedtak. Eneste konkrete vedtak i natt: SVs forslag om en egen stortingsmelding om IT Fornebu ble avvist mot seks av sosialistenes egne stemmer.

Men det var vanskelig å skjønne ut fra debatten at selv Venstres egne representanter kunne være med på flertallsmerknadene. Noe også Øystein Hedstrøm (FrP) påpekte.

Landing utsatt
Og så lenge ingen tidsfrister ble satt, ei heller konkrete føringer på statsråden arbeid, hjelper det lite at et flertall på Stortinget vil ha et kunnskapssenter på Fornebu. For etter tåkepraten i Stortinget kan det ta tid å lande et av de viktigste kunnskaps- og næringspolitiske vedtak dette tiåret.

Annonse