Plathe

Annonse


IP-telefoni i sommer

PlatheNextel har allerede hatt flere prøveprosjekter gående med Internett-telefoni over ITU-standarden H.323. Universitetet i Oslo var først ute med PC-telefoner i korridorene i første kvartal i år. Nå er Nextel på det nærmeste klare til å gå ut kommersielt med tjenesten.

Videokonferanser
– Vi har ikke priset dette produktet foreløpig, men prisstrukturen blir slik folk er vant til fra Internett: En fast abonnementsavgift og betaling for bruken. Ved videokonferanse, der det benyttes mer båndbredde, vil prisen per minutt bli høyere enn for lavkvalitets telefoni. Det blir også forskjellige priser på telefoni, avhengig av kvaliteten som kreves. Noe blir billigere enn vanlige tellerskritt, mens de beste kvalitetene blir dyrere, sa IP-telefoni-ansvarlig Ivar Plathe i Telenor Nextel på en pressekonferanse under voice on the net i Oslo tirsdag.

Fra PC til telefon
Telenor Nextel samarbeider med den globale leverandøren av IP-telefoni, Delta Three. Dette selskapet vil ha noder i alle europeiske land i løpet av 1998. Selskapet har koblinger til det ordinære telenettet på flere steder i verden, slik at det er sømløst å ringe fra PC-telefonene til vanlige telefoner. I bunnen av IP-nettet benytter Nextel utstyr fra Ericsson og Cisco, som har jobbet tett med Telenor-selskapet for å få løsningen på skinner.

– Hver abonnent vil få tildelt et nummer fra vår nummerserie, som ikke er avhengig av maskinen du sitter på. Dette betyr at du kan logge deg på fra hvilken som helst datamaskin med telefon og ringe med din konto, sier Plathe og legger til at utstyrskravet er en multimedia PC. Programvaren Netmeeting fra Microsoft som følger med Windows 95 er valgt som standard for å koble opp samtalene.

Annonse


Enklere for kundene
Som tidligere meldt har Nextel samarbeidet med Telenor Media og Internett-banken Nor24 for å la IP-telefoni-brukere ringe fra PCen ved å klikke på telefonnumre på skjermen. Dette er en bruk av IP-telefoni som Nextel tror kan gjøre livet lettere for brukerne – og gjøre det mulig å selge flere abonnementer.

– Det viktige for oss nå er å få flest mulig utviklere av web-sider til å lage denne typen løsninger. Da vil vi fort få opp antallet abonnenter på IP-telefoni, sier Plathe.

Annonse