Annonse


Tale over IP vil dø

Erik Larsen har liten tro på kun tale i en telefonitjeneste over Internett – såkalt IP-telefoni. Det hevdet Ericssons product marketing manager torsdag på det 51. Studiemøtet i Kristiansand.

Ikke lenge
– Tale over Internett er bare interessant for folk flest så lenge det er billigere enn vanlig fasttelefoni. Men samtaleprisene på fasttelefoni vil falle og da er det ingen som trenger IP-telefoni fordi det en gang var billigst, sier Larsen.

Det sier han til tross for at ITU tror at IP-telefoni vil ha 300 millioner brukere på verdensbasis i år 2001.

Mertjenester
– Derimot er multimedia over IP-telefoni framtiden, fordi jeg tror dette vil danne grunnlaget for handel på Internett. I dag er riktignok kvaliteten på IP-telefoni dårlig. Men om noen år vil det være lydkvalitet på linje med CDer. Andre tjenester enn tale er nemlig avgjørende for at IP-telefoni skal ta av, sier Larsen.

Annonse


Bekrefte
– Tale over IP er riktignok med på å bekrefte at Internett er nyttig, fordi tale er såkalt tidskritisk dataoverføring. IP-telefoni er ikke minst en stor utfordring ovenfor telegigantene, sier Larsen.

I dag er det foreløpig bare et fåtall aktører på det norske markedet som tilbyr IP-telefoni: Telenor Nextel, Tele2 og IT Networks. I tillegg jobber Merkantildata med å tilby IP-telefonitjenester internt for bedrifter.

Standarder
– · I dag er H.323 den internasjonale standarden for IP-telefoni.
– · Det har vært mange proprietære standarder. Men med H.323 har man fått en internasjonal standard. Det må man ha dersom markedet for IP-telefoni skal ta av, sier Larsen.

Annonse