Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Handle på Visa SET i juni

OSLO: – I juni åpner de første norske nettbutikkene for betaling med Visa SET-standarden. HA-nett på Hamar har nøkkelferdige butikkløsninger klare, og de 50 nettbankene som er tilknyttet Fellesdata, kan raskt og rimelig tilby nettbetaling for sine kunder, sier Knut Edmund Fure i Sparebanken Hedmark til Telecom Revy.

De norske SET-aktørene venter nå bare på at VISA skal godkjenne Fellesdatas system for utstedelse av digitale sertifikater til banker og privatkunder.

– Jeg regner med at godkjenningen vil være klar innen midten av juni, sier produktsjef Knut Edmund Fure i Sparebanken Hedmark.

– Da vil Fellesdata og Sparebanken Hedmark straks begynne å utstede sertifikater. Full drift blir det først etter ferien. Det skal blir spennende å se hvor mange butikker som henger seg på, sier han.

HA-nett vil tilby sine ferdige nettbutikker til kjøpmenn over hele landet. Utover sommeren og høsten åpner nettbutikker med SET over hele Europa.

Pionerbanken i Hedmark
Det var i august i fjor at Sparebanken Hedmark, HA-nett, Fellesdata, Visa Norge og IBM Norge startet pilotdrift av den første norske nettbutikken med Visa SET (Secure Electronic Transaction). SET garanterer identiteten til både kjøper og selger, og beskytter transaksjonen mot virtuelle ran på nettet.

Nettbank med nettbutikk
I Norge har også Vår Bank (tidligere Landsbanken) begynt å teste SET, etter at de flyttet sine avregningstjenester fra Bankenes Betalingssentral til Fellesdata. 50 norske banker bruker nettbankløsningen som er utviklet hos Fellesdata.

Disse bankene i tillegg til over 100 banker som bruker Fellesdatas telebank kan etablere nettbutikker for en rimelig penge. Kjøpmenn som vil etablere nettbutikk, kan kjøpe ferdige pakkeløsninger fra HA-nett, og bestille SET-sertifikat fra sin bankforbindelse. Sertifikatet gjelder over hele Europa.

Oppgrader VISA-kortet
En forbruker som vil handle i nettbutikken, må først oppgradere VISA-kortet til SET i banken sin. Da mottar han en elektronisk lommebok i form av et dataprogram. Programmet installeres i PCen og beskyttes av et passord.

– Prisene vil variere, men kunden må kanskje betale en femtilapp i året for det elektroniske VISA SET-kortet. Gebyr per transaksjon kan variere fra null til et par kroner. Hos Sparebanken Hedmark er det gratis. Butikken blir belastet vanlig transaksjonsgebyr, forteller Knut Edmund Fure.

Sikkert system
Når kunden skal betale for varene han har bestilt i nettbutikken, går SET-transaksjonen i heftig runddans mellom kunden og butikken via Fellesdata. Banken godkjenner belasting av kontoen, uten at nettbutikken får tilgang til bankkontonummeret eller kundens identitet.