Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bredbåndsnett fremfor tog

TROMSØ: Stortingsrepresentant Inge Myrvoll (bildet) ofrer gjerne en av hjertesakene – forlengelse av Nord-Norgebanen – til fordel for større kapasitet på telelinjene i Nord-Norge.

Myrvold, Inge
Myrvoll (SV) kom med uttalelsen under et møte i Tromsø nylig der forholdet mellom IT-Fornebu og distiktene ble diskutert. Spørsmålene som ble reist på møtet var: Vil Fornebuprosjektet støvsuge distriktene for IT-kompetanse? Blir det investeringsmidler igjen til resten av landet når IT-Fornebu har fått sitt?

Ofrer Nord-Norge banen
Paneldeltakerne Inge Myrvoll og direktør Arne-Willhelm Theodorsen ved NORUT IT var skjønt enige om én ting: Forutsetningen for at Nord-Norge skulle kunne hevde seg i framtiden er at et bredbåndstelenett blir utbygd.

– Å liberalisere telemarkedet uten å avklare leveringsplikt til distriktene er som å hoppe i stor bakke uten opptråkka unnarenn, sa Theodorsen.

Inge Myrvoll var til og med villig til å ofre “evighetssaken”: Forlengelse av Nord-Norgebanen til fordel for en forsert utbygging av tele- og data nettverket i distriktene.

SV-motstand
– SV er det eneste partiet som stemte mot IT-Fornebu og ser på motstanden mot Fornebu som en markeringssak. Hvorfor skal 30.000 IT-arbeidsplasser konsentreres på et sted? Er det bare SV som tar de politiske konsekvensene av at IT-arbeidsplasser kan legges hvor som helst, sa Myrvoll.

– Vi trenger ikke ett IT-senter i Norge, men flere. Rana og Narvik har i dag betydelig kompetanse innen anvendt IT, og kan spille noe av den samme rollen som et Fornebu-prosjekt, sa han.

Vekket distriktene
– Fornebu har i det minste hatt én god effekt hittil. Distriktene er vekket IT-politisk. Støyen omkring Fornebu er et eksempel på norsk lokaliseringsdebatt, sa administrerende direktør ved NORUT IT, Arne-Willhelm Theodorsen.

– Det viktigste for Nord-Norge er ikke å nedkjempe IT-næringer i sør, men å skape noe selv i egen landsdel, sa Theodorsen.

Avstand et fortrinn
– Nord-Norges største fortrinn er stor geografisk avstand. Telemedisin ble utviklet i Tromsø på grunn av de store avstandene. Tror dere det kunne vært utviklet på Karl Johan? spurte Theodorsen.

Stikkord: Mobil