Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Teknomix på Interop98

LAS VEGAS: Networld+Interop98 starter tirsdag morgen lokal tid, det vil si at innledningsforedraget til 3Com-sjefen Eric Benhamou foregår i norsk barne-TV-tid. Foreløpig ser det ut til å være to trender å spore: Tale over IP-nettverk og hvordan IP-protokollen virker i alle slags nettverk.

Tale over IP-nettverk behandles som et teknikk-spørsmål, men er også et hett tema når rollene skal fordeles mellom internett-leverandører og teleoperatører.

På den tekniske siden er det en rekke seminarer som ser på hvordan tale over IP skal foregå i nettverk, særlig i blandede nettverk med ATM og andre teknologier som Frame Relay, vanlig Ethernett, Fast Ethernet og Gigabit Ethernet.

Lanseringene av bokser og programvare som er forberedt på IP, er ren IP, eller er spesielt gode til å takle IP-protokollen, fins overalt. Blant annet er Novell svært aktive til å skryte av NetWare 5, som er «ren» IP, ifølge plakatene.

Overlever teleoperatørene?
Hva teleliberaliseringen, kombinert med at tale over IP er blitt en brukbar teknologi, vil gjøre med rolleforedelingen, er et hett tema på Networld+Interop98.

I USA sluttet for et par år siden en sammenslutning av mindre teleoperatører seg sammen for å hindre telefoni over Internett. De store selskapene tutet i stedet med ulvene for selv å benytte teknikken – om og når den ble moden. Det tidspunktet ser ut til å være her nå. Tale over IP tas i bruk av stadig flere bedrifter i intra- og ekstranett, i tillegg til at internettleverandørene og teleoperatørene tilbyr løsninger.

Flere av seminarene på Interop stiller i en eller annen form spørsmålet: Overlever teleoperatørene? Og årsaken er frykten og fryden over at framtidas tale-formidlere kan hete internettleverandører, med tilbud om tale over den stadig kraftigere infrastrukturen i Internett. I Norge blir denne problemstillingen litt mindre aktuell, selv om IP-telefoni åpner for flere tale-konkurrenter til Telenor enn om teknikken ikke hadde vært der. Årsaken er at teleoperatørene i Norge alle (stort sett) også er internettleverandører.

Må ISP-ene ta betalt for tale?
Tilbud om taletelefoni over Internett er ikke bare veien til himmelen for internettleverandørene. En rekke utfordringer står i kø: Kapasitetsutbygging, hva skal hvem betale for tjenesten? Blir det nødvendig å begynne å telle tellerskritt, slik teleoperatørene gjør? Å tro at konferansene under Interop vil gi et entydig svar på spørsmålet, er neppe realistisk. Konklusjonene er at markedet for taletelefoni er i ferd med å endre seg drastisk.