Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kamp om Telias milliardkontrakt

OSLO: I løpet av mai avgjør Telia Norge og adm. direktør Bjørn Formo (bildet) om det blir Ericsson eller Nokia som skal bygge deres GSM 1800-nett i Norge. Kontrakten er totalt på omlag en milliard kroner og er den største enkeltstående telekontrakt i Norge i år.

Formo, Bjørn 1
Telia har valgt Ericsson for sine mobilnett i Sverige og Danmark og Nokia i Finland.
I Norge er det Ericsson som er hovedleverandør til Telenor Mobil og Siemens til NetCom. Nokia er inne som andreleverandør begge steder.

På like fot
– Onde tunger hevder at Ericsson tradisjonelt har klippekort hos Telia. Er det en reell konkurranse som foregår?

– Vi valgte å be om tilbud kun fra Ericsson og Nokia fordi vi anser de to som sterkeste kandidater. Begge har utmerket rennomé og konkurransen er høyst reell. Vi hadde aldri gått gjennom den krevende tilbudsrunden dersom saken var avgjort på forhånd, sier adm. direktør Bjørn Formo i Telia.

Kvalitet og pris
Formo vil overhodet ikke kommentere hvilke sterke og svake sider de to anbyderne har. Han sier at Telia ikke skjeler til hvilke andre avtaler de to konkurrentene har på det norske markedet.

– Det er kvaliteten på den totale pakken pluss pris som avgjør, sier Formo.

20 byer
– Vi skal bygge ut i 20 byer og tettsteder. Vi åpner nettet når vi har bygd ut i de fire største byene. Det er målsettingen å ha gjort det i løpet av 2. kvartal neste år. Vi er allerede godt i gang med det tidkrevende arbeidet med å skaffe byggetillatelser, opplyser Bjørn Formo.

Han regner ikke med å kunne levere sømløs samtrafikk (roaming) mellom Telias nett og en eller begge av de to andre operatørene i starten. I praksis betyr dette at Telias kunder i starten vil bli brutt og bedt om å ringe opp igjen hvis de under en samtale beveger seg over grensene mellom eget nett og Telenor Mobils eller NetComs nett.

Skandinavisk nett
For en tid tilbake opplyste Telias konsernsjef Lars Berg at Telia har ambisjoner om å bygge ett interskandinavisk nett innen utgangen av neste år. I så henseende er det verdt å merke seg at Ericsson bygger Telias nett i Danmark og Sverige og Nokia i Finland.

Men etter hva vi forstår er det ikke spesielt problemfylt å sy sammen nett fra ulike leverandører over landegrensene. Historisk har relasjonene mellom Ericsson og Telia vært meget tette.

Annonse
Stikkord: Mobil