Hopp til navigasjon Hopp til innhold

200 luftskip i mobilnett

TELEGRAM: Japanske telemyndigheter støtter planer om å sende opp 200 soldrevne luftskip som et alternativ til telesatellitter.

Intensjonen er at 250 meter lange luftskip lastet med utstyr for telekommunikasjon skal sveve 18 kilometer over Japan.

– Vår mening var i første rekke å sende opp 20 til 30 skip, men eksplosjonen i bruk av mobiltelefon har gjort det nødvendig å oppgradere planene til maksimalt 200 skip, sa en talsmann for det japanske post og telekommunikasjonsdepartementet nylig til Agence France-Presse.

Svevende
Prosjektet kalles Skynet og skal bli et billig alternativ. Prisen for hvert luftskip er beregnet til å bli om lag 300 millioner kroner. Kostnadene for hele prosjektet er beregnet til å bli en tiendedel av hva et tilsvarende satellittbasert prosjekt vil koste. Luftskipene vil også få lengre driftstid enn satellitter. Går alt som planlagt, vil nettet være i drift i år 2005.

Offisielle planer
Bak Skynet står i dag et råd som blant annet teller medlemmer fra det japanske departementet for post og telekommunikasjon og fra andre myndigheter som styrer vitenskap og teknologi.

Eksperter fra det japanske televerket NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corp) og produsenter av televerket er invitert til å samarbeide. I rådet sitter i dag representanter for Hitachi, NEC og Mitsubishi.

En talsmann for det japanske post og telekommunikasjonsdepartementet sier at en fordel med luftskip er at signalene kan sendes over en mye kortere distanse. Dette vil igjen føre til at en kan bruke telefoner med mindre kapasitet.
Stikkord: Mobil