Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spansk rundkast

OSLO: Det spanske telekonsernet Telefonica varsler at de blir partnere med de amerikanske teleoperatørene WorldCom og MCI. Det innebærer at alliansen med BT sprekker.

Telefonica springer ut fra det tidligere spanske telemonopolet Telefonica de Espana. I april 1997 inngikk selskapet en allianse med British Telecommunication og MCI. Da var BT i ferd med å kjøpe opp det amerikanske selskapet .

Kjøpet ble spolert da rivalen WorldCom kastet seg inn i striden og bød utrolige 270 milliarder kroner for MCI. Siden det har BT også solgt ut sine opprinnelige andeler av MCI.

Viktig for WorldCom
MCI og WorldCom vil kjøpe seg opp i Telefonica, men i følge AP blir ikke eierandelen så stor at selskapene får en kontrollerende del. Avtalen betyr blant annet at WorldCom har fått sin første store internasjonale samarbeidspartner.

BT svekkes i Latin-Amerika
Avtalen innebærer også en alvorlig svekkelse for BT på det latinamerikanske markedet. Telefonica er en stor aktør på dette telemarkedet, som er i rivende utvikling. Omsetningen i 1996 var beregnet til 270 milliarder kroner, og vil etter prognosene stige til 450 milliarder i år 2000.

Telefonica har eierinteresser i teleselskaper i Chile, Argentina, Peru og i Puerto Rico.

Presenterer planene mandag
Selskapenes ledelse har varslet en pressekonferanse i Washington mandag. Telefonicas styreformann Juan Villalonga, WorldComs president Bernard Ebbers, og MCIs styreformann Bert Roberts vil da presentere de nye planene.

WorldComs overtagelse av MCI granskes stadig av EUs konkurransemyndigheter. Et forent selskap WorldCom – MCI vil få 22 millioner kunder i mer enn 200 land.
Stikkord: Mobil