Uklare teleoperatører

Det er Viggo Hegseth i styringsgruppen for ATM Brukerforum som sier dette til Dagens Telecom.

ATM Brukerforum er et samarbeidsprosjekt mellom NORTIB (Norsk Tele- og Informasjonsbrukerforening) og DND (Den Norske Dataforening).

Brukernes behov viktigst
– Vi ønsker å finne ut hva det er teleoperatørene egentlig ønsker å tilby når det gjelder ATM. Derfor har vi invitert noen av de viktigste til å presentere seg på vårt seminar 5. mars.

– Dersom de ikke har tilbud som vi mener er riktige, tråkker vi dem gjerne på tærne. Det er slikt forumet er til for: Sørge for at leverandørene kommer med tilbud som passer til brukernes behov, sier Hegseth.

Kjøp utstyret – lei tjenesten
Teleoperatørene som tilbyr ATM ønsker å eie utstyret – aksesspunktet – som plasseres hos kunden. Dette utstyret sørger for at hussentraler (PABXer), lokalnettverksutstyr og liknende kan benytte de samme fiberkablene ut av virksomheten.

– Problemet er at brukerne lett blir bundet til operatøren. Tenk bare hva som skjer om du skifter ATM-leverandør. Da kommer det noen teknikere og plukker med seg utstyret sitt, og så har kunden hele runden på nytt, sier Hegseth til Dagens Telecom.

Billigere løsninger
– Jeg ser det som mer fornuftig for brukerne å selv eie aksesspunktet, men la operatørene drifte det. Det er tross alt de som har kunnskapene på dette området. Fordelen er at kundene da kan la operatørene tilby fiber, tilknytning og drift og konkurrere. Billigere løsninger for kundene er resultatet, sier han.

Råd fra Gartner Group
Ifølge Hegseth vil Niel Richard fra Gartner Group i England legge fram en rapport som støtter dette synet på hva storkundene bør gjøre når de skal ha ATM-tilknytning fra operatørene.

I tillegg til Rickard fra Gartner Group vil Harry Bakke fra Telenor Produkt AS snakke om hvordan ATM og Frame Relay kan spille sammen. Før han skal på podiet vil Randi Hustad fra Ericsson ta for seg IP-telefoni og bransjenett over ATM.

Fra operatørene kommer Håkon Eggemoen fra Telia Norge, Trond Grønnvold fra Telenor og Bjørn Engen fra ElTele.

Utstyrsleverandørene
I tillegg til seminaret vil utstyrsleverandører på formiddagen 5. mars presentere hvilke produkter de har klare for å skape aksesspunktene.

De som da skal i ilden er Audun Lødemel fra LAN Control AS som forhandler XYLAN, Jos Vermeylen fra ADC Kentrox og Egil Jaren fra Data Equipment.

Annonse
Annonse