Råd og vink for kamerakjøpere

Oppløsningen
Som nevnt i introartikkelen varierer oppløsningen på de digitale kameraene i vår oversikt fra 250.000 pixel til hele 1,4 millioner pixel. Den profesjonelle bruker, som for eksempel skal trykke bildene på papir, bør velge et megapixel-kamera. Det er 4-5 slike på markedet nå. Den som bare skal vise bildene for eksempel på Internett og PC-skjerm, kan velge langt billigere løsninger, men bør helst ikke gå særlig under 500.000 pixel i oppløsning.

Sjekk også linsekvaliteten. Det finnes kameraer som nesten aldri tar helt skarpe bilder, og da nytter det lite med høy oppløsning. Generelt har de dyreste kameraene mye bedre objektiver enn de billigste.

Lommekamera?
I redaksjonen har vi tre elektroniske kameraer i bruk. Et Canon PowerShot, et Kodak DCS-120 zoom og i de siste dagene testvinneren Olympus Camedia C-1400L. Det siste kameraet kan journalister som arbeider både for papir og skjerm fint bruke. De to førstnevnte egner seg bare til web-avisen.

Likevel opplever vi at journalistene velger Canon-kameraet ganske ofte. Det er nemlig så lite og nett at du får det i lomma. De andre to er betydelig større. De 25 kameraene vi bringer i oversikten varierer i vekt fra 160 gram til 600 gram. For mange behov kan lett og enkelt være et bedre valg et dyrt, avansert og «tungt».

Sjekk overføringen
Bildene fra kameraet må overføres til datamaskin. Det kan skje via kabel eller ulike kort av PCMCIA-typen. Vår erfaring er at det siste er best. Utskiftbare kort kan du bruke flere av og dermed lagre så mye du vil på lengre reiser. Det dessuten er ofte raskere å lagre med en kort kabel, og det er mindre å dra på.

Det er en stor fordel at kameraet viser eksponerte bilder på et LCD-panel. Da kan du ta flere bilder av samme motiv og plukke vekk de dårligste allerede i kameraet. Slik slipper du å overføre mer enn nødvendig.

Gå i butikken og sjekk hastigheten i å få et motiv fra kamera til datamaskin nøye!

Brukervennlighet
De ferreste av oss bruker alle funksjonene i en mobiltelefon eller i et tekstbehandlingsprogram. Brukervennlighet er svært viktig også når det gjelder digitale kameraer. Sjekk derfor om du finner kameraet enkelt å bruke. For mange knapper, valgmuligheter og menyer kan lett forvirre.

Virkelig kravstor
Synes du ingen av kamerane er gode nok, s vær oppmerksom på at det finnes løsninger med elektronisk innsats til vanlige, profesjonelle kameraer av de fremste merkene.

Disse koster gjerne flesk – fra 40-50.000 kroner og oppover. Her får du avanserte blitzløsninger, utskiftbare objektiver og så videre.

Det finnes også digitale kamerer til flere hundretusen kroner til studiobruk. I vår oversikt er ingen av disse to gruppene omtalt.

Les Fotografi
Fotografi er landets ledende fototidsskrift. Det utgis av samme forlag som Dagens Telecom – Nordisk Fagpresse a.s. Bladet bringer jevnlig dyptpløyende tester av digitalkameraer. Fotografi kommer med 8 utgaver årlig, og prisen for et årsabonnement er 390 kroner. Bladet kan bestilles på telefon 22 54 30 00.

Annonse
Annonse