Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tollfri netthandel

TELEGRAM: I følge talsmenn for World Trade Organization (WTO), vil EU med det første foreslå at Internett blir en tollfri sone, slik USA allerede har foreslått.

Sist uke foreslo de amerikanske representantene i verdens handelsorganisasjon WTO at transaksjoner på Internett skulle være tollfrie. I følge amerikanerne eksisterer det foreløpig ikke slike avgifter på nettet, men uten regelverk kan toll bli innført senere. Derfor ønsker amerikanerne snarest å utforme et regelverk.

ITU presser på
Den internasjonale telekom-organisasjonen ITU er i ferd med å lage rammebetingelser for Internett. Samtidig prøver de å engasjere verdens handelsorganisasjon WTO til å kontrollere salg av varer og tjenester på nettet.

ITU har anslått at omsetningen av Internett-handelen, som nå ligger rundt 60 milliarder kroner i året, kan øke til 2200 milliarder kroner i 2002.

Tollfri film og programmer
Tollfri handel kan både komme til å omfatte dataprogrammer, musikk og videofilmer, samt konsulenttjenester, reklame og regnskapstjenester. USA har lagt sitt forslag på bordet, og venter på utspill fra EU som altså antas å støtte frihandel.

Utviklingslandene er fortsatt usikre på om netthandel skal sortere under WTOs arbeidsoppgaver. Senere i år skal EU arrangere en ministerkonferanse for å drøfte netthandel og registrering av nett-adresser.