GSM tegn

Annonse


GSM-nettleseren på vei

GSM tegnWAP Forum har nå etablert seg i London, som en non-profit organisasjon som skal arbeide med videreutvikling av teknologier for dataoverføring over GSM-nettet. Fremdeles er finner man programvareselskapet Unwired Planet i førersetet, sammen med de tre ledende telefonleverandørene, Ericsson, Nokia og Motorola.

Men nå skal man også arbeide med å få nye medlemmer inn i organisasjonen, og målet er at andre enn de fire grunnleggerne skal aktiviseres i arbeidet med å utvikle WAP.

Standardforslag
I månedsskiftet januar-februar kommer det første fullstendige forslaget til WAP – som er en protokoll for dataoverføring på linje med mer kjente protokoller som TCP/IP eller SNA fra den tradisjonelle databransjen.

Målet med WAP er å skape en måte å overføre data på som er felles for alle GSM-leverandører og -brukere, slik at det skal være enklere å utvikle og bruke GSM til dataoverføring til alle typer mobiltelefoner og andre GSM-baserte enheter.

Annonse


Felles overføringsstandard
Ikke minst viktig for å få dette til er Unwired Planets nettleser, kalt UP.Browser, som blant annet baserer seg på HTML-klonen HDML (Handheld Device Markup Language) og HDTP – Handheld Device Transport Protocol.

Et av målene med WAP er å utvikle en standardisert måte å overføre e-post via SMS-kanalen. Og det skal være mulig å skalere WAP på en sånn måte at det skal fungere uansett hvor stor (eller liten) LCD-skjerm man måtte ha på telefonen.

Bredere rammer
Et av problemene har imidlertid vært at målet for WAP Forum er blitt større under marsjen, og derfor trenger selskapet nye medlemmer.

– Vi har utvidet rammene for det vi gjør, og vi har gjort mye mer enn planlagt, sier Unwired Planets Chuck Parrish til Wireless today.

For all digital mobiltelefoni?
Blant annet skal nettleseren også kunne fungere sammen med mobilstandarder som CDMA, TDMA og japanske PHS. Resultatet kan bli at Wireless Application Protocol blir en felles dataoverførings-standard for alle typer digitale mobiltelefoner, men da må man altså få flere leverandører med.

Selskaper som Alcatel, Mitusbishi, Nortel, Philips og Siemens er riktignok med i dag, men alle disse leverandørerene har meldt seg inn i WAP Forum fordi de leverer GSM-utstyr. Nå må også leverandører til de andre standardene engasjere seg.

Annonse