Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Jernbanefiberen slippes fri

OSLO: Nå kan alle nye teleoperatører med behov for å leie infrasttruktur stille seg i en pen kø foran kontoret til telesjef Håkon Grimstad i Jernbaneverket. Samferdselsminister Odd Einar Dørum (bildet) har sørget for at «NSB»-fiberen kan leies ut.

Dørum, Einar
En samlet Telebransje har rast mot departementet siden Telenor og Jernbaneverket opphevet sin ti-årige leiekontrakt på fiberen i april i fjor. Årsaken til at de opphevet kontrakten, var at Eftas overvåkningsorgan Esa sannsynligvis ville krevd en slik opphevelse.

Opprydding
Samferdselsdepartementets rådgiver Berit Fallan sa til Dagens Telecom i fjor høst at det måtte ryddes opp i de mange uklarhetene i avtalen mellom Telenor og Jernbaneverket før nye avtaler kunne inngås.

Positivt
Til avisen Dagens Næringsliv sier informasjonssjef Gunnar Grythe i mobiloperatørselskapet NetCom at det er positivt at statsråden har skåret igjennom.

– Dette var på tide. Det har tatt fryktelig lang tid for å få dette på plass, sier Grythe.

NetCom, som lenge har ønsket å leie Jernbaneverkets nett, har indirekte æren av at den tiårige leieavtalen mellom Telenor og Jernbaneverket ble opphevet. NetCom klaget avtalen inn for Esa og fikk medhold.

Klart om få uker
Telesjef Håkon Grimstad i divisjon Bane Tele i Jernbaneverket sier ifølge Dagens Næringsliv at nettet teknisk sett kan bli tatt i bruk i løpet av få uker. Jerbaneverket venter millioninntekter på å leie ut sin ledige fibernett-kapasitet til teleoperatører eller andre som har behov for fiberkapasitet.

Jernbaneverket har fiberkabler og muligheten til å bygge ut et kabelnett overalt i Norge, fram til Bodø i Nord. Det er derfor et svært interessant nett for dem som ønsker å distribuere tele- og datatjenester rundt om i Norge.
Stikkord: Mobil