Annonse


Lynraskt under Atlanterhavet

Det er britiske Cable & Wireless og amerikanske WorldCom som sammen investerer 500 millioner dollars (3,5 milliarder kroner) i Gemini Submarine Cable System, som skal tilby 30 gigabits tale- og datatrafikk pr sekund mellom Europa og USA.

Enorm forbedring
– Hvis du legger sammen all den kapasitet som i dag er tilgjengelig over Atlanterhavet, kommer du ikke lengre enn til 21 gigabit per sekund, sier Jerry Thompson, leder for Gemini til nyhetsbyrået Dow Jones.

Todelt
Det nye nettet består av en sydlig og en nordlig del. I syd avsluttet man sammenkoblingsarbeidet omlag 800 kilometer nordøst for Bermuda tidlig i november.

Kabelen over Nord-Atlanteren vil starte i januar og være ferdig om minsre enn et år. Arbeidet utføres av Cable & Wireless i samarbeid med Alcatel Submarine Networks.

Annonse


Presset marked
Det nye kabelnettet vil overføre transantlantisk telefoni, data, multimedia og Internett-trafikk for eierne og for andre selskaper som ønsker å kjøpe kapasitet direkte fra Gemini eller leie kapasitet fra WorldCom eller Cable & Wireless.

Kapasiteten vil være velkommen i et stadig mer presset marked, hvor mesteparten av dagens transatlantiske kapasitet allerede er opptatt, samtidig som veksten er eksponensiell.

Økning
Gemini har åpenbart også forstått at behovet øker. Så sent som i juli bestemte selskapet seg for å øke kapasiteten med 50 prosent, fra 20 til 30 Gigabits pr. sekund.

Og det største vekstområdet er datatrafikk, som i dag tar fra 20 prosent til 25 prosent av all transatlantisk, men som like etter århundreskiftet regnes å stå for 90 prosent av all trafikk over Atlanterhavet.

Annonse


Annonse


Annonse