Annonse


Smartkort mot kort-pirater

– Piratkort er et stort problem for satelitt- og kabelTV-bransjen. Heldigvis har vi i Norge et godt lovverk på dette feltet, som gjør det straffbart både å produsere, selge, eie, eller bruke slike kort, opplyser direktør Espen Åsheim i Canal Digital til Telecom Revy.

Nye smart-kort
– Vi har investert 15 millioner i et nytt smartkort som vil gjøre det mye vanskeligere å bruke piratkort, fordi kodene vil kunne skiftes langt hurtigere enn før. Dette betyr at brukere av piratkort langt hyppigere enn før vil oppleve ”svarte skjermer” på grunn av endrede koder, noe vi selsagt håper vil få dem til å gå over til lovlige kort, sier Åsheim.

Flere tiltak
Etter hva Telecom Revy får opplyst, er de nye kortene bare ett av flere tiltak bransjen nå i felleskap har satt igang mot piratkort-industrien. Det er bl.a stiftet en anti-pirat gruppe, og denne gruppen har ansatt en tidligere politimann som heltids etterforsker. Han skal i første rekke lete opp og etterforske piratkort-produsenter.

– Gjennom disse ”fabrikantene” får vi som oftest tak på navnene til selgerne, samt kundelister over piratkort-kjøperne, konstanterer Åsheim. Han legger til at alle, dvs både produsenter, selgere og kunder av piratene uten unntak blir politianmeldt av Canal Plus og de andre aktørene innen bransjen.

Annonse
Stort problem
Fram til i dag er hele 75 saker oppe for domstolen. I alle disse sakene lyder anklagen på produksjon av piratkort.

– Vi tror det finnes et sted mellom 40- og 50.000 piratkort i Norge. Er disse solgt for 7-900 per kort, betyr dette at piratkort-bransjen fakisk har omsatt for et sted mellom 28 og 35 millioner kroner bare i Norge, sier Åsheim.

– Det er piratkort-produsentene som er vårt hovedmål, men når disse oppdages får vi som oftes også tak på selgerne og på kundelistene, legger han til.

Bedre med digitalTV
Ved overgang til digitalTV vil piratkort-industrien få det langt tøffere, det mener i hvertfall direktør Åsheim i Canal Digital.

– Det spennende med digital TV er at den er toveis, dvs at man kan bestille varer og tjenester fra sofaen, via fjernkontrollen. Men gjør man det, har man også etterlatt seg et elektronisk spor som leder tilbake til kortinnehaveren. Er det benyttet et piratkort, så er det lett å identifisere ”synderen” og få anmeldt forholdet, avslutter Åsheim.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse