Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens første globale mobil-nett

MUNCHEN: 23. september 1998 klokken 15.00 åpnes det første verdensomspennende håndholdte mobiltelefoninettet. Da er det premiere på Iridium sitt lavbane satellittnett. Men det blir ikke billig. Mellom 15 og 37 kroner vil en ett minutts samtale koste.

Løwenthal, Thomas
Dette opplyste Iridiums toppsjef Edward Staiano på en presseseanse i Deutsche Museum i Munchen onsdag.

Iridium ligger foran programmet både hva oppskyting av satellitter angår og i uttestingen av systemet.

Staiano opplyste at Iridium har et potensiale i 2002 på 42 millioner kunder. Europa-sjefen Thomas Løventhal mener 1 av 100 GSM-abonnenter i Europa i 2002 vil være potensielle kunder.

Samtrafikkavtaler
Den mest interessante tjenesten i Iridium er samtrafikk mellom ulike mobilsystemer, f.eks. mellom GSM i Europa og AMPS, D-AMPS og CDMA i USA. Dette krever samtrafikkavtaler med alle mobiloperatører.

I Europa har Iridium nå signert avtaler med 10 operatører, blant dem Comvik og Europolitan i Sverige. Iridium forhandler både med NetCom og Telenor Mobil, men i Norge er ingen avtaler signert så langt.

Forøvrig satser Iridium også på å levere sitt system til flyselskapene. Alt i 1999 kan det føre til at du kan motta telefonsamtaler til ditt sete i flyet via flyets system og innlogging ved ditt Iridium-kort.
Annonse
Stikkord: Mobil