Annonse


Mobilen er luksus

Vi i Norge er rimelig bortskjemte når det gjelder prisene for mobiltelefoner. Dette blant annet på grunn av subsdidiering fra operatørenes side ved tegning av nytt abonnement. Dessuten er det generelle prisnivået lavt og lønnsnivået forholdsvis høyt.

Utenlandsbesøk kan i den sammenhengen gi små sjokk og føre til historiske tilbakeblikk a la “husker du”. For ca. 12 år siden snudde folk seg på gata også i Norge om du bar/slepte rundt på en mobiltelefon.

Jappeduppedings
På Kypros er fortsatt mobiltelefonen et meget hett samtaleemne, og hva vi i Norge forbinder med en “jappeduppedings”.

Om du ringer på stranda eller fra en kafe, flokker lokalbefolkningen seg rundt deg for å sjekke ut mobiltelefonen du bruker, spørre om pris på telefonen, kort og tjenester.

Annonse


Dyrt kjøp
Interessen for mobiltelefoner på Kypros er såpass avansert at du finner oppblåsbare bademadrasser og lightere som har form og utseende som mobiltelefoner.

Om vi likestiller valuta, er prisen på mobiltelefoner den samme på Kypros og i Norge, men om vi også tar inntekt i betraktning, må kypriotene betale adskillige mange ganger mer for sine mobiltelefoner.

Monopol
På Kypros er det kun en mobiloperatør. Noen subsidiering av mobiltelefoner for å skaffe flere abonnenter var derfor utelukket. Mobiltelefoner til en krone eller virkelige billigtelefoner, finnes ikke.

Alle telefoner koster noen tusen kroner eller adskillig mer. Mange er derfor meget interesserte i kjøp av utenlandske telefoner, gjerne brukte.

I forhold til telefonen kostet her kort og abonnement en bagatell.

Rimelig bruk
For omlag 450 kroner kan en abonnent få kort og en måneds gratis ubegrenset bruk av mobilnettene på Kypros, fortalte Xenophon Frangeskov under GSM-kongressen til GSM MoU Association på Kypros. Han er ansatt hos en av de største Ericssonforhandlerne på øya.

Ved årsskiftet hadde cirka 10 prosent av befolkningen på Kypros GSM-abonnement. GSM-nettet har vært operativt på øya i tre år. Fra før hadde de NMT-900 nett på øya. Det er imidlertid ingen felles roaming mot Skandinavia.

Mobile brukere
Mange yrkessjåfører og folk i mobile yrker bruker både NMT-telefonen og GSM-telefonen parallet.

I likhet med mobiltelefonnettene i Norge var den store gruppen som tegner nytt abonnement, menn mellom 18 og 40 år, gjerne i mobile yrker, kunne Frangeskov fortelle.

Dyrere i Romania
I Romania er også GSM-nettet forholdsvis nyåpnet. Her er prisnivået for mobiltelefoner ennå høyere enn på Kypros, samtidig som lønnsnivået er tilsvarende lavt.

I Romania koster en mobiltelefon av noenlunde kvalitet en gjennomsnittlig årslønn for landets innbyggere. De som her bruker mobiltelefon, blir derfor sett på som svært velstående.

Storstilt eksport?
Dersom prisnivået og prisstrukturen for kjøp av telefonene og bruk av nettene i slike land holder samme nivå framover, skulle det ikke forundre oss at vi får storstilt eksport av brukte, men brukbare en kroners-telefoner fra vestlige land.

Annonse