Heggelund, Trond

Annonse


«I am totaly finish»

Heggelund, Trond

 • Fordommene ble skapt i slutten 1960-årene. Hver sommer var familien på ferie til Oulo i Nord-Finland. Det føltes i hvert fall sånn. Nordlendinger dro på den tiden i samlet flokk ned til det “sydlandske” Botnviken for å oppleve det store utland.

 • På Nalligarre Camping i Oulo oppdaget jeg med store barneøyne at Finland var ensbetydende med stupfulle finner i grønne treningsdrakter som stakk hverandre med kniv utenfor saunaen. I ungdommen så jeg finsk fjernsynsteater som sørgmodig viste den finske folkesjela. På Sportsrevyen viste de at finnene var gode til å hoppe på ski og sloss. Sånn er livet!

 • Redaktøren er en pussig fyr. Mens andre journalister i Telecom Revy har klippekort på fete USA-turer – insisterer redaksjonens upperste på å sende meg til for eksempel Finland og Bangladesh. Med andre ord; Land vi ønsker å sammenligne oss med. Denne formen for “kulturimperialisme” har sikkert noe med at jeg er ekte bygutt fra Tromsø, mens redaktøren er en landsens gutt fra Indre Troms. Han om det.

 • Det var under en oppdagelsesreise i Helsinki her forleden at hele mitt fordomsbilde av Finland totalt raknet. Jeg trodde i utgangspunktet at herr redaktøren en gang for alle hadde forvist meg til Mummi-landet med de tusen innsjøer. Så feil kunne jeg altså ta. Finland er nemlig avansert high-tech og Cybercity langt ut på bondelandet!

  Annonse
 • I mitt barndoms ferieparadis, den nordfinske byen Oulo, er det nå drøye 8.000 høyteknologi-arbeidplasser. Over 5.500 av disse jobber med basestasjoner og annet mobilsnadder for Nokia.

 • “Fremtiden er nå” – er en ganske utslitt frase i den norske data- og telekombransjen. Det er helt feil. Fremtiden var i går – jeg så den selv i Helsinki.

 • Hver femte finne er nå koblet opp mot Internett. De nøyer seg ikke bare med weben som et stort bibliotek, men bruker aktivt video-on-demand og andre svært avanserte nett-tjenester. Helsinki 2000-prosjektet er noe av det smarteste jeg har opplevd på nett.

 • Stats- og bymyndigheter har nemlig gått sammen med universiteter og næringslivet om å bygge en virtuell by som er et speilbilde av den finske hovedstaden. Bill Gates og Microsoft har ikke fått fullrost dette nok. Nokia og Helsinki Telehone Company er noen av de bedriftene som arbeider hardt med dette prosjektet som hundre prosent sikkert kommer til å bli et foregangsprosjekt for alle storbyer i verden.

 • Finnene har dessuten Europas høyeste mobilpenetrasjon, og kombinerer dette nå med høy mobil internettbruk. Norge blir til sammenligning en teknologisk lilleputtnasjon på nett. Men vi kan sikkert lære noe av Finland.

 • Av og til leser vi at representanter fra byrådet i Oslo har vært på “studieturer” til Seychellene eller andre varme himmelstrøk. Tvangssend politikerne heller til Helsinki – så kan de lære hvordan Oslo på fornuftig IT-vis kan styres i fremtiden!

 • I mitt neste liv vil jeg bli en finsk tømmerhogger i de dype skoger som urbant sitter utenfor badstua og surfer på Internett. I hendene vil jeg ha mitt bærbare og hyperraske mobil-data-multimedia-communicator-verktøy.

 • På vei fra Finland traff jeg en hyggelig mann på flyet som jeg hadde tenkt å konversere med for å få tida til å gå. Samtalen startet haltende på engelsk ettersom min nabo på flyet ikke var så god til den slags. Av en eller annen grunn fant jeg på å spørre: – Are you swedish?

 • – No, I am totaly finish!

 • Takk i like måde, svarte jeg.

  Annonse


 • Annonse


  Annonse


  Annonse