Hauge, Øyvind

Annonse


EniTel gift med Telia

Hauge, ØyvindEnergiselskapene kriger nå for fullt om å være først ute for å posisjonere seg til tittelen «Norges nest største televerk».
Lenge har det vært kjent at EniTel har vært «forlovet» med Telia Norge.

Endelig gift
Forlovelsen skjedde i vår ved at av kabelforbindelsen på strekningen Oslo – Sverige skulle legges av Telia. Statnetts økonomidirektør Øyvind Hauge (også styreformann i EniTel) var forlover.

Giftemålet mellom EniTel og Telia ble undertegnet samme dag som partenes første felles kabelprosjekt settes i drift.

Denne leveransen, som består av teletransporttjenester basert på ATM-teknologi, utnytter kapasitet på en fiberoptisk kabel mellom Norge og Sverige.

Annonse


Koster 1 milliard
Kostnadene for utbyggingen av et landsomfattende nett er av EniTel og Telia beregnet til omlag 800 millioner kroner. Beregninger som Dagens Telecom tidligere har gjennomført viser at kostnadene vil bli på nærmere en milliard kroner.

Tirsdagens avtale innebærer en kraftig forbedring av Telias infrastruktur, samtidig som teleoperatøren med dette vil ha dekket store deler av sitt transportbehov i Norge.

Utnytte infrastrukturen
– For EniTel handler dette engasjementet på telesektoren om å utnytte kraftforsyningens infrastruktur best mulig. EniTels forretningside er å være en landsdekkende leverandør av teletransporttjenester. Avtalen med Telia Norge er strategisk både viktig – og riktig – for raskt å nå dette målet, sier adm. direktør Olav Harald Nordgard i EniTel.

Nye tjenester
– Vi er entusiastiske fordi avtalen innebærer at vi bygger det mest moderne telenettet i verden. Dette fremtidsnettet gir oss mulighetene til å levere nye og svært konkurransedyktige tjenester på det norske markedet, sier nettdirektør Jan Morten Ruud i Telia Norge.