Annonse


Kabelforviklingar

Det hele begynte da jeg flyttet fra Majorstua til Nedre Bekkelaget i Oslo, – et idyllisk boligstrøk ved sjøen, med Nordstrand, Ormøya og Malmøya som nærmeste naboer.

Jeg bor 5 minutter fra Oslo sentrum med postnummer Oslo1. Likevel mangler størsteparten av nabolaget kabel-TV.

Snøbyger på Tromsø-vis
Min 100 HHz digitale, Philips super-TV viser TV2 og NRK2 bak snøbyger som gir Tromsø-væringer hjemlengsel. NRK1 er så stripete at Dagsrevyen forveksles med fotgjengerfelt. Jeg surfer heller på Internett.

Brevet fra Janco
En telefon til Oslos kabelmonopol Janco, resulterte et par uker senere i følgende brev:

Annonse


«Vi kan for tiden ikke tilby Dem tilknytning til kabel-TV nettet…Om det skal bygges nytt kabel-TV nett i området betinger det full oppslutning blant beboerne…fordi det eksisterende kabel-TV nett ikke vil kunne fungere sammen med det nye.»

Dann en komité!
Janco opplyste at nytt nett kunne koste 6000-8000 per enhet, eller mer. «Vi vil avslutningsvis oppmuntre til diskusjon i nabolaget, eventuelt danne en antennekomité,» skrev Janco.

Tupperware-party
Janco ba meg altså invitere naboer til et slags Tupperware-party med kaffe og kaker, med innlagt myksalg av kabel-TV. Deretter ville Janco vurdere om de på et eller annet tidspunkt ville selge kabeltilknytning til oss. Kunder kan selvfølgelig behandles på denne måten. Televerket gjorde det for 30 år siden.

Hvor er selgerne?
Jeg bestemte meg for å prøve konkurrenten Telenor Avidi. De har 33 prosent av landets 660.000 kabel-abonnenter, mens Janco og Norkabel tilsammen har halvparten.

Hos Avidi forsøkte sentralbordet forgjeves å sette meg over til en selger, men alle var ute. Etter flere forsøk, ga jeg meg. Selgere trenger også å slappe av en dag i blant.

Bill, kom til oss!
Bill Gates har nylig investert 7 milliarder kroner i et digert amerikansk kabelselskap. Men Microsoft har fortsatt over 64 milliarder kroner i pungen. Kanskje jeg skulle invitere Bill til Nedre Bekkelaget? Han er sikkert interessert i et marked uten plagsom konkurranse…

Parabol-party
Jeg tror likevel jeg kuler’n til over sommeren. Da vil jeg følge Jancos forslag og invitere naboene til parabol-party. Jeg vil foreslå at vi kjøper hvert vårt anlegg. Parabol er billigere enn kabel. Hvis vi handler i samlet flokk, kan vi kanskje innkassere fete rabatter.

Digitalt i eplehagen
Med parabol kan vi spare Janco for brysom graving i nabolaget. Allerede 25. juni er Telenors digitale TV-satellitt operativ. Når Canal Digital starter sendingene 1. september, vil eplehagene på Nedre Bekkelaget stå klare med forventningsfullt struttende antenneskåler.