Skole-PC

Annonse


Norge dårlig på skole-PCer

Skole-PCI følge en fersk amerikansk undersøkelse, har 64 prosent av skolene Internett-aksess og 85 prosent har multimedia-maskiner. Akkurat som i norske skoler, varierer datautbredelsen mye.

Nord-Dakota på topp
New York ligger på gjennomsnittet med æn datamaskin per 10 elever. Best stilt er Florida, Wyoming, Alaska og den »norske» delstaten Nord-Dakota med 6 elever per maskin. I Microsoft-staten Washington er det 8,4, mens »IT-statene» California og Massachusetts bare har 13,7 og 14,1 elever per maskin. Og i Louisiana må 16 elever slåss om hver maskin.

Norge på jumboplass
Elever i den amerikanske sydstaten er likevel mye bedre stilt enn norske grunnskole-elever. Gjennomsnittet for skole-Norge er nemlig over 20 elever per maskin, i følge en undersøkelse som DataMagasinet og MMI gjennomførte i fjor høst. Norge ligger på en desidert jumboplass blant våre naboland.

173 elever per PC
Blant de norske fylkene ligger Oslo på topp med 12,3 elever per PC, fulgt av Sogn og Fjordane med 14,8. Dårligst er Vest-Agder og Østfold med 32 og 32,9 elever per maskin.Oslo topper også bystatistikken, fulgt av Stavanger med 20,5 og Ålesund med 21,4, mens skoleelever i Hamar og Bodø henholdsvis må slåss med 54,7 og 64,4 andre elever for å få tilgang til en PC! Lurøy kommune i Nordland har 4,7 elever per PC. I Oppegård kommune må 173 elever dele på hver PC!

Annonse


Mange skrotverdige maskiner
– Statistikken forteller likevel ikke hele sannheten. Den omfatter også datamaskiner som ikke kan kjøre dagens programvare, sier Ahlert Hysing i DataMagasinet.

Når de skrotverdige maskinene trekkes fra, blir den norske skolestatistikken enda dårligere. De enorme forskjellene mellom skolene avslører at skoleelever i det sosialdemokratiske Norge får vidt forskjellig undervisningstilbud.

Lærerne mangler kompetanse
Akkurat som i Norge, mangler amerikanske skoler penger til datamaskiner og annen teknologi. Det vil koste 100 milliarder kroner å oppgradere de amerikanske skolene. Men PCer er ikke det eneste som skal til. Bare 15 prosent av de amerikanske lærerne har minst ni timers dataopplæring. Bedre er det heller ikke i Norge.

Annonse


Annonse


Annonse