Annonse


Enighet om domenenavn

I Geneve har en rekke organisasjoner tidligere i uken vært samlet for å drøfte en ny ordning på hvordan navn på Internett skal fordeles. Vedtaket innebærer at såkalte navnepirater får færre muligheter til å blokkere navn, at flere instanser skal få komme med forslag på navn, og at flere myndigheter skal få tildele navn.

Bryter med monopol
Foretaket Network Solutions har nå monopol på virksomheten, og registrerer for tiden 100 000 domenenavn i månden. Dette monopolet går ut i mars neste år og blir trolig ikke fornyet.

Bryter med amerikansk dominans
Vedtaket innebærer at den amerikanske dominansen på nettet blir minsket.

– Skal det globale potensiale for Internettet utnyttes, er det viktig at det ikke er domineres av et enkelt land, sier en av arrangørerne av møtet til Wall Street Journal.

Kritikk
Bak dokumentet som ble undertegnet i sammenheng med ITUs møte i Geneve torsdag, står en rekke store selskap, både Internettleverandører og telekonsern. Blant disse er Telia, France Telecom, MCI, UUNet Technologies og organisasjonen Internet Society, som har både bedrifter og enkeltkunder som medlemmer.

Annonse


Annonse