Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Apple slår tilbake

Sjefen hos datamaskinprodusenten Apple, Gil Amelio, mener mesteparten som skrives om Apple for tiden er vissvass. Han innrømmer at selskapet sliter, men Internett-bølgen skal gi økte markedsandeler.

Amelios enkle regnestykke er som følger: I dag sitter enorme antall grafiske designere og layout-folk og kreerer web-steder for næringslivet. Designerne er mac-brukere, faktisk benytter hele 64 prosent av web-designerne Macintoshen fra Apple som verktøy. Dette har også ført til at markedsandelen av web-servere er 28 prosent for Apple-plattformen, som har en omdiskutert markedsandel på 11 prosent av datamaskinmarkedet.

Apple-sjefen poengterer at kompatibilitetsproblemene som har vært noe av argumentasjonen for ikke å satse på Macintosh ikke eksisterer når det gjelder Internett. Ved publisering av web-sider spiller det ingen rolle hvilken maskin sidene kommer fra, sier Amelio i følge The Boston Globe.

Markedsandel på 11,2 prosent
Et analyseselskap – Computer Intelligence – fra Apples hjemstat California i USA har funnet ut at Apple og de som lager kloner basert på Apple-plattformen hadde 11,2 prosent av salget av nye datamaskiner i januar, mot 7,8 prosent i november.

Det er disse tallene som får Amelio til å kritisere de som til stadighet dødsdømmer Apple-plattformen. Når det rapporteres om lavere markedsandel for Apple, tas det ikke hensyn til at fjoråret er første år med begynnende salg av Macintosh-kloner. Samlet sett øker, i følge undersøkelesen – og Amelio – salget av datamaskiner basert på Apples operativsystem.