Annonse


Mobiltelefonen stjålet?

En internasjonal avtale om et eget registreringssystem mellom GSM-operatørene, utestenger en stjålet telefon fra telenettet. Systemet heter EIR (Equipment Identity Register).

17.000 stjeles
Årlig stjeles det anslagsvis 17.000 mobiltelefoner i Norge, og GSM-operatøren NetCom er knyttet opp mot det nye systemet som forventes å redusere antall tyverier.

NetCom har mottiltak
– NetCom har systemet operativt i Norge, men for at det skal fungere 100 prosent etter forholdene må alle operatørene ha installert dette, sier informasjonsdirektør Per Bjørkum i NetCom til Dagens Telecom.

– Utstyr er testet og innkjøpt, men det er ennå ikke planlagt noen lanseringsdato for systemet i Telenor Mobil, sier Sikkerhetssjef Morten Schjelderup, til Dagens Telecom.

Annonse


Identifiserbart
Alle telefoner har en 15-siffers kode som er unik for hver telefon uansett hvor den er produsert. Koden gjør at telefonen identifiseres så snart noen prøver å ringe med den.

Datasentral i Irland
Når operatørene får opplysninger om en stjålet telefon sender de informasjonen til en felles datasentral i Irland. Den sender ut en melding til alle de tilknyttede operatørene som utestenger telefonen fra deres nett.

«Ingen kontakt»
Når systemet er fullt ut operativt, skal det ikke spille noen rolle hvilket land tyven befinner seg i, eller hvilken operatør han prøver å koble seg til. Resultatet blir det samme – ingen kontakt.

Svenske Telia og Tele Danmark Mobil har begge tatt i bruk systemet.

Annonse


Annonse


Annonse