Annonse


NMT-450 stenges mot øst

Bakgrunnen for stengingen er et omfattende misbruk av NMT 450-nummer.

– Misbruket av NMT 450-nummer startet høsten 1996 og har økt dramatisk. Misbruket skjer ved at en person hacker seg inn på et nummer og fører samtaler på nummerets eiers regning.

Koster millioner
– Vi snakker nå om misbruk som på kort tid har kostet oss flere millioner kroner, sier Peter Lauersen, produktsjef i Tele Danmark Mobil til Dagens Telecom.

Tele Danmark Mobil blokkerer muligheten for å ringe med NMT-450 mobiltelefoner til Ukraina, Jugoslavia (Serbia og Montenegro), Kroatia, Slovakia, Bosnia,Makedonia, Libanon, Iran og De forente arabiske Emirater.

Annonse


Mangler SIS-kode i gamle apparater
Det er bare NMT 450-telefoner, som ikke har sikkerhedskoden SIS, som kan hackes. Alle NMT 450 telefoner som er tatt i bruk i Danmark etter 1. mars 1996, har innebygget SIS-kode. Det er rundt 20.000 brukere av NMT 450 i Danmark.

– Etter Tele Danmark Mobils vurdering er det få normale oppringinger til disse landene. Derfor vil stengingen stort sett ikke berøre NMT 450-kundene, sier Lauersen.

Bare Norden uten SIS-kode?
Tele Danmark Mobil vurderer om det skal settes begrensninger for hele NMT-systemet, slik at både NMT 450- og 900-brukere uten SIS-kode, bare vil kunne ringe innenfor Norden.

Tele Danmark Mobil gjennomgår nå alle NMT 450 kundenes regninger og godtgjør samtaler i de tilfeller hvor der er tegn på misbruk.

Se også: Svindel med NMT

Annonse


Annonse


Annonse