Annonse


Epledronningen

Hancock jobbet 28 år for IBM, før hun begynte i International Semiconductor . Der ble hun i åtte måneder før hun sa takk for seg, grunnen var at hun ikke ble president for selskapet. Det var ikke den første presidentjobben hun gikk glipp av.

Mulig kandidat
IBM valgte Lou Gerstner, men Hancock var en mulig kandidat. Kort tid etter at Gerstner ble øverste sjef for IBM ble det gnisninger. Hancock, som har gått gradene etter at hun begynte i IBM som programmerer i 1966, har sin styrke i kunnskap om teknologi. Gerstner ville ha en markedsfører.
– Jeg tenkte alltid på meg selv som en lojal IBM’er, sa Hancock, – og lot alltid hodejegerne stoppes av sekretæren.

Ikke sunt
Gilbert Amelio var tidligere sjef for National Semiconductor. Han inviterte Hancock over til ny stilling i Apple, etter et kort opphold i hans gamle selskap.
– Det er mer oppmerksomhet rundt personene i Apple, sier Hancock. Hun mener at mye av årsaken til dette ligger hos selskapet selv. – Det er ideen om at enhver Mac-bruker er en del av selskapet, som en storfamilie. Jeg tror ikke det er sunt.
Og Hancock misliker at det fokuseres på hennes alder, hårfarge, tro eller elegante vaner i klesveien.

Humor på epleshowet
Da Gilbert Amelio fortalte om visjonene for Apple på MacWorld tidlig i januar snobbet han ned i klesveien og dukket opp uten slips og blådress. Hancock snobbet ikke ned. Men hun viste sin sans for humor på epleshowet i San Francisco. Blant andre kjendiser dukket også den gamle tungvektsbokseren Muhammed Ali opp. Hancock ble spurt om hva han gjorde på Apples stand, og svarte i forbiparten: – Han skal hjelpe oss med å lage vårt nye operativsystem.

Annonse


«Fire barn og en stasjonsvogn».
Ellen Hancock vokste opp i bydelen Bronx i New York, og trodde fremtiden var «fire barn og en stasjonsvogn». Ett sted på veien endret hun oppfatning, og endte opp med en Masters Degree i matematikk, og senere med tittel: Senior visepresident i IBM. I mellomtiden rakk hun å gifte seg. Ektemannen Jason Hancock lever i Connecticut. Og det er femte gang i deres 25 år gamle ekteskap at de lever på hver sin kant på grunn av jobben.

Svært få kvinner
To prosent av topplederne i den amerikanske teknologibransjen er kvinner. Hancock kommenterer at hun har annet å tenke på – «og programmeringskodene» kjenner ikke til forskjellen mellom menn og kvinner.
Derimot får hun tid til å jobbe for et amerikansk nettverk for kvinner i ledende stillinger som heter «The Committee of 200». Hennes råd til medsøstre som får karrieren bremset av selvgode menn er enkelt: – Finn en annen jobb. Skaff deg en bedre sjef!
Og råd skal hun være flink til å gi. Det påstås at hun klarer å svare på 100 E-post om dagen!

Formidabel oppgave
Det er en formidable oppgave å gjenskape tiltroen til Apple og dets operativsystem.
Den amerikanske avisen Mercury News skriver at Hancock kan bli Silicon Valleys ukronte dronning om hun klarer det. Men svaret er at Ellen Hancock ikke vil bli noen dronning. Hun har et sterkt ønske: Å bli president for et stort «High-tech»-selskap.

Annonse


Annonse


Annonse