Arkivfoto

Annonse


94% vil ikke flytte

ArkivfotoDet er mye som kan tyde på at Ericssons norske ledelse gjorde regning uten vert da de i forrige uke bestemte seg for å sentralisere virksomheten og samle sine omlag 1000 ansatte i Oslo-området – fortrinnsvis på Fornebu. For foreløpig er det svært lite som tyder på at de ansatte på Hisøy ønsker å følge med på lasset.
En spontan spørreundersøkelse blant de ansatte viser at 94 prosent ikke vil flytte. 322 av de 410 ansatte svarte på den uformelle undersøkelsen – seks prosent kunne tenke seg å flytte til Oslo.
– 17 prosent kunne forsåvidt tenke seg å flytte – men samtidig ville de skifte arbeidsgiver, sa Terje Urfjell, pressetalsmann for de ansattes aksjonsledelse i NRKs redaksjon 21. Han understreket likevel at dette selvsagt er en undersøkelse som først og fremst gir uttrykk for følelsene hos folk nå.

Alternativet Grimstad
De Ericsson-ansatte har et samlet lokalsamfunn og en samlet flokk lokale politikere bak seg når de nå satser på å få beholde bedriften på Hisøy. Dette ble understreket av fremmøtet til fakkeltoget torsdag kveld.
Blant de mer kuriøse innslagene i det samme fakkeltoget kan nevnes skipsreder Andreas Ugland, som med fakkel i hånd for første gang i sitt liv deltok i noe så radikalt som et demonstrasjonsstog. Men det bør også nevnes at den samme Ugland har vært blant frontfigurene for å bygge ut en teknologipark i og ved Teleskolen i Grimstad. En slik teknologipark vil være et av alternativene hvis man bestemmer seg for å beholde Ericsson i Aust-Agder.
Nå varsler Ugland rettssak hvis Ericsson går fra det han oppfatter som tidligere løfter om å etablere seg i teknologiparken i Grimstad.

Håper på utsettelse
De ansattes hovedmål er å få avgjørelsen utsatt. – Tre dager fra offentliggjøring til beslutning er altfor kort tid, sa Urfjell, som mener at det er umulig å foreta en helhetsvurdering av situasjonen innen styret skal si sitt i dag fredag.
Men i Ericsson-ledelsen er det ingen tvil. – Bedriften må bli samlet på ett sted, sa Ericssons Steinar Tveit i redaksjon 21.Han ville imidlertid ikke se bort fra muligheten for at styret faktisk vedtar en utsettelse på fredag.

Møter Grete Knudsen
Fredag skal representanter for de ansatte til Oslo og handelsminister Grete Knudsen for å hindre at Ericsson flyttes fra Hisøya til Fornebu. Statsminister Thorbjørn Jagland mener det er små muligheter for regjeringen til å gripe inn..
Fylkesordfører Jon Fløistad blir med til Oslo sammen med ansatte-representantene. Han får følge av ordføreren i Arendal, Sigurd B. Ledaal, Grimstad-ordfører Per Svenningsen og lederen av Agderrådet, Jan Helland-Olsen for å møte Knudsen. De ansatte i Ericsson utgjør rundt ti prosent av industriarbeidsplassene i Aust-Agder.

Annonse


Annonse


Annonse