Annonse


Øker forskningen

Nesten to milliarder kroner er det mulig at Microsoft vil bruke de neste fem årene på forskning. Da skal verdens største forskningslaboratorium bygges, med plass til 500 forskere.

Datafirmaet Microsoft markerer sin uenighet med resten av databransjen, som kutter ned på utgiftene til forskning som ikke er har en praktisk målsetting eller som kun satser på statlig finansiering av sine prosjekt.

– Jeg tror de gjør et stort feilgrep, sier Nathan Myhrvold, som er toppleder for Microsofts teknologiske avdeling. Vi er uenige i hva de andre selskapene gjør, og vi satser på det vi mener er viktig.

Myhrvold fremhevet forskningsparken til Xerox på 70-tallet som et fremragende eksempel:
– Mange sier at Xerox mislyktes fordi produsenten av kopimaskiner snublet i sitt forsøk på å få en fot innenfor databransjen. Xerox forsket på avanserte grensesnitt for datamaskiner og nettverksløsninger på en tid da datamaskiner var store maskiner som hele organisasjonen brukte. Men en skal ikke glemme at det var der laserskriveren ble oppfunnet.

Myhrvold innrømmet likevel at det godt kan tenkes at andre firma enn Microsoft stikker av med den økonomiske gevinsten av forskningen.