Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Facebook lager skyggeprofiler av brukerne sine. (Ill.: Facebook)

– Slik finner Facebook ut alle personene du noen gang har møtt

Men du kan forhindre det.

Har du blitt overrasket over de foreslåtte personene som dukker opp i Facebooks «Personer du kanskje kjenner»-liste. Du er i så fall neppe alene.

Overraskende venneforslag
Gizmodo har undersøkt hvordan «People You May Know», eller bare PYMK, på Facebook og har kommet over noen overraskende funn. Nettstedet har hørt om flere utrolige historier om folk som har dukket opp under foreslåtte venner uten at de i det hele tatt har utvekslet noen form for informasjon.

For eksempel: «En mann som i all hemmelighet donerte sæd til et par slik at de kunne få et barn. Senere anbefalte Facebook barnet som en person han kanskje kjente. Han kjenner fortsatt paret, men er ikke venner med dem på Facebook», skriver Gizmodo.

«Slike historier virker uforklarlige hvis man antar at Facebook kun vet hva du har fortalt om deg selv. De er mindre mystiske hvis du vet om den andre filen Facebook har lagret om den – den du hverken kan se eller kontrollere.»

Oppretter skyggeprofiler
Det finnes nemlig en annen profil om deg i tillegg til den du har laget selv. Nettstedet forklarer at disse kalles «skyggeprofiler» og er laget basert på innbokser og smarttelefonene til andre Facebook-brukere.

«Kontaktinformasjon du ikke har delt med nettverket blir assosiert med kontoen din, noe som gjør det lettere for Facebook å kartlegge dine sosiale handlinger», forklarer Gizmodo.

Disse skyggeprofilene har vært kjent i en god stund nå, men det er ikke alle som er klar over hvor langt de går og hvordan de brukes. Facebook ønsker heller ikke å bekrefte hvordan enkelte PYMK-koblinger foregår. En talsperson for selskapet sier overfor Gizmodo at det kan være snakk om «felles venner» eller personer som er «i samme by eller nettverk».

Du kan forhindre det
Det første steget mot å opprette en skyggeprofil skjer med en gang man oppretter en Facebook-konto og det sosiale mediet foreslår at brukeren kan finne venner via e-postkontoen sin. Nettverket skriver at «informasjonen om vennene dine blir sendt til Facebook for å hjelpe deg og andre å finne venner lettere». Trykker man på «lær mer» får man opp mer informasjon om hvordan dette foregår. Det sosiale mediet lagrer informasjon om kontaktene dine som inkluderer: navn, kallenavn, telefonnummer, forhold og yrke.

«Hvis du ønsker å dele kontaktene dine blir all informasjonen du er i besittelse av, sendt til Facebook og nettverket vil deretter bruke informasjonen for å finne koblinger mellom alle du kjenner, uansett hvor lite, og du vil ikke merke at det skjer», skriver Gizmodo.

PS. Importerte kontakter kan slettes via Finn venner – Legg til personlige kontakter – Se hvordan det fungerer – Fjerne dem permanent.

Her fjerner du kontakter du har lastet opp til Facebook.
Her fjerner du kontakter du har lastet opp til Facebook. (Ill.: Skjermdump)

Når det gjelder kontaktinformasjon om deg som andre har lastet opp, mener Facebook at det ikke regnes som din informasjon. «Den tilhører den som lastet det opp og de er de eneste som har kontroll over det», skriver nettstedet. Likevel er det én ting du kan gjøre. Under personverninnstillingene på Facebook kan du hindre at personer finner profilen din vet å søke etter telefonnummer eller e-postadresse.

Du finner mer informasjon om Gizmodos funn i kildelenken.

 

Kilde:
Gizmodo

Stikkord: facebook, personvern