Kinesiske myndigheter vil utvikle «Pre-Crime»
Kinesiske myndigheter vil utvikle «Pre-Crime»

Annonse


Vil avsløre deg før du bryter loven

Kina forsøker å utvikle teknologiske løsninger for å bekjempe kriminalitet mer effektivt, du kjenner det kanskje som «pre-crime» fra filmer som Minority Report.

Forutsi fremtidige aktiviteter
Det er «Det Kinesiske kommunistiske Parti», KKP, som har gitt oppgaven til den største statlige forsvarsentrepenør.

– Det er svært viktig å finne årsaken etter en terrorhandling, men det er mer viktig er å forutsi fremtidige aktiviteter og hendelser, sier Wu Manqing en ingeniør i China Electronics Technology Group.

Store Data
Programvaren som KKP er satt til å utvikle skal samle data om jobber, hobbyer, forbruk, vaner og andre aspekter ved oppførselen til vanlige borgere for å forutsi terrrorhandlinger før de skjer.

Annonse


Første av sitt slag
– Prosjektet er det første av sitt slag fordi det er grunnlagt helt uten beskyttelse for individers privatliv og personvern, og det har møtt minimalt med mostand fra borgerrettighetsorganisasjoner og selskaper, sier Lokman Tsui, assisterende professor hos School of Journalism and Communication ved Det Kinesiske Universitet i Hong Kong.

Prosjektet benytter seg også av den fordelen det har med et stort nettverk av «nabolags-informanter» som er utplassert av KKP for å overvåke alt fra familieplanlegging til upassende adferd. Dette er visstnok også en av måtene KKP vil samle inn informasjon til plattformen på. I juli i fjor ble det også avslørt et utkast til en ny lov som gav myndighetene tilnærmet full tilgang til informasjon om borgere under vingene til nasjonal sikkerhet.

Kanskje fånyttes
Å bygge en spåkule for å forutsi fremtiden og forhindre terrorhandlinger er virkelig science-fiction i sin reneste form. Og så langt har vi ikke funnet en måte å gi mening til alle disse dataene på, og flere sikkerhetseksperter mener at systemene skaper mer støy en brukbar informasjon til lovens lange arm.

– Det er ikke nok eksempler på terroristers handlinger og dere aktiviteter til å skape en god modell av hvordan det vil se ut i et datasett, og det er sant uansett hvor mye data du har, sier Jim Harper senior stipendiat ved Cato Institute.

På den andre siden så har kanskje Kina den beste forutsetningen for å klare nettopp denne oppgaven. Med et personvern som er ikke-eksisterende så har de også tilgang til mer informasjon, flere datapunkter og kan eksperimentere med disse på helt andre måter enn myndigheter i Vesten har mulighet til per idag.

Vært i gamet en stund
Kina har vært en overvåkningsstat lengre enn de fleste. Siden 40-tallet har myndighetene hatt en mappe, en såkalt «dang’an», på nær sagt alle. Mappen inneholder blant annet karakterer, helse opplysninger, arbeidstillatelser, personlighetstester og annen informasjon som i de fleste land sees på som konfidensielt og av privat natur.

– Vi kaller det ikke for en stor-data plattform, men for et “samlet informasjonsmiljø, sier Wu Manqing, til Bloomberg.

Dekket i hemmelighold
Minesteriet for nasjonal sikkerhet, er ikke som PST. De har ingen hjemmesider eller twitter profiler. Det er ingen som svarer på telefoner. Men basert på uttalelser som Wu Manqing har kommet med til Bloomberg så ser det ut til at omfanget av innsamlingen vil være å danne profiler basert på kryssreferanser mellom banker, arbeidsgivere, forbruk, vaner og bilder fra overvåkningskameraer.

China Electronics Technology, som ble gitt oppdraget i 2014 har en driftsomsetning på 211 milliarder kroner. I tillegg til å utvikle programvare for den kinesiske regjeringen leverer de også radar og andre teknologier for elektronisk krigføring. De har også spilt en viktig rolle i landets rom-program.

Kilde:
Bloomberg

 

Annonse