arm inside
Alle har sett en laptop med "Intel Inside"-klistremerke. I 2024 ser det endelig ut som at Intel får konkurranse igjen, men vil Microsoft klare det denne gang sammen med nye partnere?

Annonse


“ARM Inside”

Satsingen på Windows med ARM blir en større greie enn vi tidligere antok, skal vi tro en ny rapport fra The Wall Street Journal som mener Microsoft skal bruke skyen i kombinasjon med nye brikker fra blant annet Qualcomm.

2024 blir et mer innovativt post-covid år

Ifølge avisen skal Microsoft storsatse på ARM-brikker, noe som i så fall betyr at Qualcomm sine X Elite-brikker kun er en sped start – enn så lenge de prøver mer enn med Windows RT som ble introdusert i 2011. Problemet den gang var et meget fattig app-økosystem og problemer med å få med seg utviklere som i alle år hadde satset alt på x86.

Kombiner det med svakt ARM-maskinvaresalg, blant annet grunnet dårlig ytelse, og Microsoft klarte ikke få med seg utviklerne. Det ble altså tap både i program- og maskinvare-segmentet.

Men 12 år er en evighet i denne bransjen, og selv om Microsoft i en overgangsperiode vil måtte emulere x86-programmer, vil de kanskje tjene på det i lengden – spesielt om batterilevetiden på de nye laptopene er mye bedre enn Windows med Intel.

Annonse


ARM lokalt, ARM i skyen og AI

Apropos emulering er det ikke slik at man i det hele tatt vil behøve det i mange tilfeller. Årsaken er, ifølge WSJ, at Microsoft skal bruke skyen for å unngå problemet. Dette vil være ekstra aktuelt for bedrifter som ikke trenger maks GPU-kraft i alle tilfeller, selv om Microsoft nylig introduserte kraftig GPU-støtte for skyen, i tillegg til at hele Windows for lengst kan kjøres fra skyen for bedrifter.

“Cobalt CPU-ene skal brukes til Teams og SQL-server samt virtuelle servere, alt kjørende i Azure-skyen. Brikken har 129 kjerner og bygger på ARM sitt Arm Neoverse CSS. Man kan styre ytelse og energi-bruk per kjerne og på hver enkelt virtuelle maskin, forklarer selskapet. Maia 100, det er en AI-akselerator som kjører AI-arbeid i skyen, som LLM-er. Brikken skal drifte selskapets største AI-arbeid i Azure og er også en viktig brikke i selskapets avtale med OpenA,” skrev vi om Microsofts to nye brikker 16. november.

Intels Pat Gelsinger vet selvsagt hvilke fordeler ARM byr på når det kommer til energi-effektivitet, noe som på mange måter hjelpes av at alt er på en brikke. Gelsinger mener at de vil kunne konkurrere mot Apple og ARM allerede neste år.

Intel skal 14. desember introdusere nye CPU-er med AI-akselerasjon. Windows 12 ventes juni neste år.