EU flagg
ITavisen-redaktør Trond Bie mener EU er nødt til å komme de store selskapene i møte i forhold til AI, om ikke vil Europa slite.

Annonse


Dette kan ikke fortsette – KOMMENTAR

EU gir, EU tar.

USB C er vel og bra, men…

Hvordan skal Europa konkurrere med AI om ikke en gang forbrukerne har tilgang til funksjonene i de største operativsystemene? Det er hva folk nå spør seg om i sosiale medier etter at Apple har valgt å stoppe utrullingen av ikke bare nye funksjoner som speiling av iPhone i macOS, men hele «Apple Intelligence» AI-plattformen i EU. Norge skal ikke være berørte, men vi tar forbehold om at dette kan endre seg da dette er en nyhet under utvikling.

Dette er jo funksjonene som var ment å selge nye iPhones, for kun iPhone 15 Pro og bedre støtter dem. Apple på sin side forsvarer seg med at å begrense Apple Intelligence kun til iPhone 15 Pro ikke er et salgstriks av den grunn at AI-systemet også vil fungere på Macer og iPads med M1-brikken som ble lansert helt tilbake i november 2020. Kanskje, kanskje ikke, men det spørsmålet er litt på siden av det større bildet om AI i EU og Europa. Det handler om mer enn Apple.

For nå som Apple har valgt å stoppe lanseringen av mer eller mindre alt de annonserte på WWDC i EU-regionen i år, der det å fargelegge hjem-skjermen er unntaket, så er det vanskelig å se for seg hvordan dette kan fortsette i EU sin favør. Dessuten, vil EU-borgerne akseptere at de betaler mer for Apple-produkter enn amerikanere, og får mye mindre funksjonalitet?

Annonse


Vi kjenner ikke detaljene, men dette er ille uansett

For en ting er at forbrukere ikke får tilgang til funksjoner, noe Windows-brukere i EU og Norge i forhold til Copilot har vært smertelig klar over lenge, men med så strenge regler for AI, står Europa i fare for å bli teknologisk akterutseilt om de ikke endrer strategi. Dere husker sikkert saken vår om et lite triks som lenge var mulig for å hente opp Copilot i EU og Norge – vel, nå spiller det uansett ingen rolle fordi Microsoft har valgt å gjøre Copilot-appen til ikke annet enn en lusen PWA-app som ikke lenger kan styre Windows-innstillingene. Det kan derfor hende at det er flere selskap enn Apple som er nervøse i forhold til EU-bøter…

Det store spørsmålet er om Apple faktisk må vente med utrullingen av Apple AI og de andre store funksjonene, eller om det kun er et politisk triks for å få kundene deres i Europa til å reagere ovenfor EU? Det er jo en mulig tese, men jeg ser ikke på den som så veldig effektiv fra Apples standpunkt. Jeg tror dette i større grad er en strategi for å tvinge EU, i det minste på lang sikt, til å endre DMA-lovverket for å gjøre det enklere å lansere AI-plattformer og funksjoner. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at Microsoft er enige.

Det at Microsoft også har måttet vente med sine AI-funksjoner i EU, tyder på at det er noe i DMA-lovverket som kommer til å begrense utviklingen, og derfor hemme konkurransen, for euro-selskap, og begrense forbrukere og derfor også private bedrifter, sin mulighet til å innovere på lik linje med USA og Kina.

For meg ser det ut som at EU har laget et spindelvev de selv og forbrukerne nå ikke kan komme ut av uten større endringer av det gjeldende stor-regelverket som nettopp ble lansert, for selv om det er fint med påbud om USB C, vil dette forringe det teknologiske forspranget Europa eventuelt hadde hatt uten en slik lov, og det er farlig for alt fra forbrukere til verdens-økonomien i den kanskje største revolusjonen siden nettet.