Azure Maia 100
Azure Maia 100 og Cobalt 100 skal drive AI og andre apper i skyen og er laget internt hos Microsoft.

Annonse


Microsoft har laget brikker, men de er ikke for oss

Microsoft har endelig laget sine egne brikker igjen etter at de samarbeidet om Xbox One-brikken i 2013.

Hvorfor kan det ikke skje?

Nå er de tilbake i manesjen, men for de av dere som håpet det skulle vært en total-omstart av Surface-serien med egne ARM-brikker og Windows 12 ARM eller noe slikt forbruker-fantastisk, så er dette en stor nedtur. Dette er nemlig AI- og sky-brikker, og de er døpt Azure Maia 100 og Cobalt 100. Microsoft har ikke noe valg om de ønsker å ikke være kunder av Nvidia som selger brikker så populære at går på eBay for over 400 000 kroner.

En for skyen, en for AI-jobber

Cobalt CPU-ene skal brukes til Teams og SQL-server samt virtuelle servere, alt kjørende i Azure-skyen. Brikken har 129 kjerner og bygger på ARM sitt Arm Neoverse CSS. Man kan styre ytelse og energi-bruk per kjerne og på hver enkelt virtuelle maskin, forklarer selskapet.

Maia 100, det er en AI-akselerator som kjører AI-arbeid i skyen, som LLM-er. Brikken skal drifte selskapets største AI-arbeid i Azure og er også en viktig brikke i selskapets avtale med OpenAI.

Annonse


At de er laget internt hos Microsoft tilsynelatende uten samarbeidspartnere er likevel interessant. Ikke bare beviser de at de kan dette, om det viser seg at brikkene yter bra. Håpet om en Apple-maskin der Microsoft står for program- og maskinvare er en drøm vi ikke klarer å legge fra oss, spesielt ettersom Surface-maskinene stadig leveres med litt for gamle Intel-brikker.

Bra jobba, Microsoft. Nå som dere har startet fabrikken kan dere like greit lage noen for Surface-serien også.

Annonse