Sonos ace
Vi tror «Sonos» kan ha en hit med Ace, og er glade for at de tok seg ekstra tid. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


SNIKTITT: Derfor kan Sonos «Ace» bli en hit

Jeg har vært i København for å teste Sonos sine første hodetelefoner, og jeg tror dette blir en god lansering for selskapet som har slitt litt de siste par årene. De må ekspandere, og det kjapt. Så er også det Patrick Spence sitt mål.

«Ace» lanseres 5. juni for 5499 kroner

For når man loses inn i et åpen rom med 15 andre journalister og testing på tur, er ikke det den aller beste settingen for å slappe av med musikk og vurdere lydkvaliteten. Dette er ikke en kritikk ovenfor Sonos; det er ingen annen måte å gjøre det på med så mange interesserte journalister, men dette vil da også være årsaken til at jeg ikke klarer å gå i konkluderende detaljer rundt lyden og hverdags-bruken – det får vente til den endelige testen.

Først og fremst: ryktene om at Ace fungerer på WiFi med mobilen din og andre dingser, stemmer ikke. Der ryktebørsen tok feil er at Bluetooth fremdeles er greia for lyd på farten, men det er et unntak: har man en Arc-lydplanke kobles den sammen med hodetelefonene for å skape flerkanalslyd av stereo-lyd når man ser film. Dumt, for jeg og mange andre hadde håpet på en vei vekk fra Bluetooth, i det minste hjemme. Kanskje skjer det en annen gang, men ikke akkurat nå.

Komfort og design

De sitter godt, magnet-koppene. For de kan enkelt nappes av som Apples AirPods Max. Høyttalerne er også vinklet for å kunne sende den maksimalt beste lydkvaliteten inn i hjernen din. Jeg har ingenting å utsette på bøylen på topp, heller, og selv om jeg tror disse kan brukes i mange timer før de eventuelt blir ubehagelige eller klamme, vil jeg måtte konkludere etter mange flere timer testing.

Annonse


Jeg ble litt overrasket over hvor godt de satt på, for første gang man ser dem tror man at de vil være for små over hodet, og at koppene ikke er dype nok. Heldigvis falt den følelsen bort med en gang jeg fikk prøvd dem på. Mange vil nok sette pris på at disse er forholdsvis små.

Designet er veldig nøytralt på en så stor grad at det nesten ikke er konturer eller design å snakke om. Jeg mener dette på best mulig måte: ingen vil hate Sonos sin design-tilnærming, men om man blir forelsket i designet fordi de tar seg flott ut på avstand, mer enn at de er funksjonelle, er jeg mer usikker på. Sonos går med Ace «all inn» på at så mange som overhode mulig, uansett kundegruppe, lar seg friste nok til en test. Da kan mye være gjort.

Lyd

Jeg kan ikke konkludere i forhold til lydkvalitet som nevnt, men jeg kan si at jeg ble imponert i de minuttene jeg kjørte på med Sonos sitt kurerte utvalg musikk. Det var lite jeg kjente fra før, og mindre jeg likte, men jeg fant et Miles Davis opptak som hørtes meget bra ut. Det er ikke slik at jeg hører på kongen av bebop 24/7, som regel kun når jeg tester hodetelefoner, men det er en grunn: mannen var kresen, og analog-opptakene til han og bandet er legendariske. Lyd-landskapet er åpent, detaljene varme og bassen der jeg vil ha den: “i lomma.”

Her er en liten heads-up med slike tester, spesielt med lytting som er det mest subjektive man kan gjøre: nye produkter høres ofte fantastiske ut. Rett og slett bare fordi produktet er nytt og man gir, mentalt, bonus-poeng som kanskje ryker når man har testet produktet i flere dager. Man finner som regel noe som plager. Dette er årsaken til at vi i ITavisen ofte bruker lenger tid enn mange andre på å teste.

Foreløpig mening

Ace er priset korrekt, er min mening, og selv om man ikke får WiFi-lyd utover når man hører via Arc for surround, så tror jeg disse vil krig og vinne mot en rekke konkurrenter. Jeg liker godt etuiet som Sonos har tatt seg flid med å velge korrekte materialer til, og den lille ekstra “posen” med lade-kabel festes seg magnetisk til det større etuiet.

Det er noe med hvordan Sonos, som Apple, tar seg flid med de små detaljene. Nå er spørsmålet om kundene flokker til nok et par hodetelefoner, Sonos fan eller ei.