windows 11
Det kan godt hende din Windows 11 Pro har Bitlocker aktivert som standard, spesielt om du ikke har bygget maskinen selv. Det er viktig å undersøke, spesielt på bærbare, om programvare-basert Bitlocker er på. I så fall mister du mye ytelse.

Annonse


Windows 11-ytelsen din kan være herpa

Visste du at Bitlocker uten maskinvare-støttet SSD/NVMe sinker maskinen noe voldsomt?

Artikkelen inneholder annonselenke

Pass på om du har handlet en laptop uten maskinvare-støttet disk-kryptering

Bitlocker er ofte aktivert som standard på Windows 11 Pro, og kjører man kun programvare-støtte uten at maskinvaren til SSD-en hjelper til, kan ytelsen forringes med så mye som opp til 45 prosent. Med maskinvare-Bitlocker (OPAL) er ytelsen faktisk bedre sammenlignet med komplett deaktivering.

Så hvordan finner man ut hva som er aktivert på maskinen? Skriv “manage-bde -status” i et kommando-vindu. Står det “XTS-AES” har du programvare-basert Bitlocker kryptering og du vil trolig tjene ytelse på å deaktivere, står det “Hardware Encryption” er det selvforklarende at maskinvaren spiller på lag med OS-et på en måte slik at ytelsen ikke blir dårligere.

Annonse


Og det er store forskjeller: med OPAL-kryptering ser vi hastigheter opp til 620 MB/s. Med programvare-basert Bitlocker står det langt dårligere til med hastigheter på 490 MB/s. Det er svakt for en Samsung 990 Pro.

Vær klar over dette: installerer du Windows 11 Pro lokalt uten å logge på en Microsoft-konto, så aktiveres ikke Bitlocker. Det er også mulig å bruke programmer som Rufus for å lage et Windows 11-installasjonsmedium med lokal pålogging.

Det er bare i visse tilfeller du kan deaktivere

“Selv om resultatene indikerer et potensielt betydelig tap av ytelse — tilfeldig IO ble spesielt hardt rammet; sekvensiell IO, ikke så mye. Noe av dette skyldes sannsynligvis vår maskin med Core i9-12900K er kjapp, og selv om den ikke lenger er den raskeste, er den rask nok til at programvarebasert BitLocker-kryptering ikke var et så stort problem som du ville se med svakere prosessorer som ikke har ikke så mye prosessorkraft,” poengterer Tom’s Hardware som har nøstet opp i problemet.

De påpeker også at spesielt laptoper er utsatte. De vil ikke ha så kjapp maskinvare og vil uansett prøve å spare så mye energi som mulig. Programvare-basert kryptering vil derfor senke hastigheten og kan potensielt også forringe batterilevetiden mer enn strengt tatt nødvendig om man ikke er i en situasjon der man ønsker maks sikkerhet og er villig til å ofre ytelse for det.

Merk at man må reinstallere Windows 11 for å aktivere maskinvarebasert Bitlocker, og har du programvare-basert aktivert må du også installere på nytt. Om du kan skru av, bruk kommandoen “manage-bde -off C:” om C er stasjonen du ønsker å fjerne krypteringen på.

Annonse