google lagrede lenker
Google kan slette lenker du har lagret i sky-tjenesten til selskapet om de allerede er ulovlige å indeksere i søk.

Annonse


Google snoker i lenkene dine og kan slette dem

Google har i nærmest alle år fjernet pirat-lenker fra søk når de har fått forespørsler fra rettighetshavere om å gjøre det med hjemmel i DMCA-lovverket.

Google kan slette lagrede sider

Men nytt er det at selskapet fjerner private lagrede lenker til piratinnhold eller annet innhold som Google allerede har blokkert i søkemotoren. Det var nettopp dette som skjedde med Eddie Roosenmaallen som lagret en lenke til “Kickass Torrents” med Googles “lagre-bokmerke”-tjeneste.

URL-en ble lagret med Googles søke-app. Det er ganske oppsiktsvekkende for dette er jo noe brukeren gjør privat og som man trodde Google ikke hadde innsyn i, eller i det minste ikke gjorde automatiske søk i, men så er altså tilfellet. Det er muligheter for å dele lagrede lenker, så det er nok der den tekniske åpningen ligger.

Dette er meldingen Roosenmaallen fikk fra Googles “Saved on Google” automatiserte tjeneste:

Ikke alle URL-typer oppdages

Årsaken til at Google ikke godkjente at brukeren lagret URL-en er at den visstnok er blokkert av Google Search. Ved å klikke på lagre-ikonet i f.eks. Chrome lagres disse URL-ene, og de kan søkes gjennom av Google. TorrentFreak har klart å reprodusere feilen:

Annonse


“Google tillater ikke oss å “lagre” nettadresser som er fjernet fra Google-søk, for eksempel YouTube-ripper “Yout.com”, torrent-nettstedet “1337x.to”, eller “Katcr.com.” Disse blokkeringene gjelder enkeltadresser, ikke hele domener. For eksempel er thepiratebay.org fortsatt synlig i Google-søk og kan legges til i en samling. Pirate Bay-koblinger som er de-indeksert kan imidlertid ikke lagres.”

TorrentFreak har ikke hørt tilbake fra Google og det er derfor “ikke det er ikke klart hvorfor Google håndhever søkepolicyen for lagrede lenker eller om det er hovedmålet å forhindre brudd på opphavsretten.”

Foreløpig er virkningen relativt begrenset ettersom den lagrede funksjonen ikke er mye brukt. Men hvis Google bestemmer seg for å “moderere” brukernes Chrome-bokmerker, eller DNS-løseren, kan ting bli interessant.

TorrentFreak

Annonse


Annonse


Annonse