lk-99
Superledere som fungerer i romtemperaturer er den hellige gral og vil endre alt om de har fått det til, noe det er alt for tidlig med å konkludere med. Bilde: Hyun-Tak Kim/sciencecast.org

Annonse


Stemmer det endrer det ALT

Superledere i rom-temperaturer vil være den største revolusjonen innen informasjonsteknologiens tidsalder.

Superledere ble først oppdaget i 1911, men fungerer kun i ekstreme temperaturer

Sør-Koreanske forskere publiserte forrige måned en forskningsrapport som vil forandre verden… om den stemmer. Er ting for godt til å være sant, så er det i de fleste tilfeller det. Vi kan ikke bekrefte eller avkrefte noe på det nåværende tidspunkt da forskere verden over prøver å verifisere det potensielt enormt viktige funnet.

Men hva er det egentlig forskerne i Sør-Korea mener de har fått til? Først må vi vite hva superledere er, og Time har en meget god kjapp-oppsummering:

“En superleder er et materiale som kan levitere i et magnetfelt og lede elektrisitet uten motstand – når kabler blir varme, er det på grunn av motstand.” Problemet har vært at superledere ikke fungerer i rom-temperatur (i stedet for minus 263 celcius) – dette er nøtten forskerne mener de har knekt.

Annonse


Et like stort gjennombrudd som transistoren

Og hva så? Jo, det vil i teorien bety at data-brikker blir 50 til 100 ganger kjappere. Det stopper ikke der – ordet revolusjon er ikke å overdrive, det vil endre alt fordi det ikke er energi-tap selv over lange strekk. Dette vil kunne muliggjøre reiser til andre planeter, forbedre helse-teknologi og AI, fusjons-reaktorer, biler og kvante-datamaskiner. Listen med ting som vil bli uendelig mye bedre vil ta opp bøker om de får det til, og endre alt fra det dagligdagse til det største mennesket ønsker å oppnå.

Andre forskere skal ha klart å gjenskape forsøkene fra Sør-Korea, men det gjenstår å se om LK-99 (bly, fosfor, kobber og oksygen) er ekte vare.

Annonse